Vavčer za Industrijo 4.0 je portugalski instrument za spodbujanje digitalne preobrazbe v MSP s sprejetjem tehnologij in prilagajanjem poslovnih modelov.

Večina MSP, ki so pripravljena spodbujati digitalno preobrazbo, nima dovolj virov in znanja, da bi sprejela ustrezne tehnologije, ki bi lahko prispevale k inovacijam poslovnega modela.

Vale Indústria 4.0 (vavčer za industrijo 4.0) je del modula Vale Inovação (vavčer za inovacije) kvalifikacije MSP v okviru portugalskega programa 2020, os Konkurenčnost in internacionalizacija, ki ga upravlja Operativni program Konkurenčnost in internacionalizacija (COMPETE 2020), in velja za celotno portugalsko ozemlje s posebnimi pozivi k operativnim programom vsake regije.

Na kratko

 • IZZIV


  Instrument vavčerja Industrija 4.0 se izvaja prek vavčerja v višini 7500 EUR, in MSP-jem omogoča financiranje nakupa svetovalnih storitev za diagnozo ustreznih strategij, ki vodijo k sprejetju tehnologij in procesov, povezanih z industrijo 4.0: digitalni kanali za upravljanje trga, kanali, izdelki, segmenti kupcev; UX; CRM in elektronsko poslovanje; elektronske tržnice; SEO; trženje in socialni mediji; vsebinsko trženje; oglaševanje; mobilno trženje; spletna analitika; sistemi za medsebojno povezovanje; senzorji; veliki podatki; navidezna resničnost; proizvodnja aditivov; IoT; oblačno poslovanje; strojno učenje; umetna inteligenca ; kiber-fizični sistemi; rešitve za povezljivost.

  MSP se morajo za bon prijaviti s projektom, v katerem določijo svoje potrebe in poslovne cilje, ki jih morajo svetovalci upoštevati pri oblikovanju strategije digitalne preobrazbe. Če želijo svetovalci zagotavljati storitve tehnične pomoči malim in srednjim podjetjem na podlagi vavčerja industrije 4.0, morajo biti akreditirani. Postopek ocenjevanja projektov je preprost in hiter, z več mejnimi omejitvami v letu.

  Izvajanje instrumenta upravlja IAPMEI, portugalska agencija za konkurenčnost in inovacije, upravljanje politik pa izvaja organ upravljanja operativnih programov.


 • IZID


  Vsak vavčer ima vrednost 7500 EUR in je del državne naložbe v višini približno 12 milijonov EUR za podporo več kot 1500 podjetjem. Financiranje prihaja iz EFDR v okviru regionalnih operativnih programov in operativnega programa za konkurenčnost in internacionalizacijo.

  Med 14. oktobrom 2018 in 30. junijem 2020 je bilo podprtih približno 593 predlogov, ki predstavljajo 3,4 milijona EUR za MSP za podporo digitalni preobrazbi.Vpliv

MSP se zavedajo pomembnosti instrumenta in potencialnih koristi, povezanih z uporabo tehnologij za spodbujanje digitalne preobrazbe tradicionalnih poslovnih modelov. Postopek prijave hiter in preprost.

Proces akreditacije za ponudnike storitev prinaša preglednost in zaupanje v svetovalne storitve. Prakso je mogoče enostavno prenesti v smislu izvedbe samega postopka.

GROWTH HUB Prejšnji prispevek

GROWTH HUB – vse na enem mestu za podjetja

Entreprenerdy Naslednji prispevek

Digitalno orodje za podporo MSP