Umetna inteligenca odpira neskončne možnost. Vendar pa se nekatere organizacije in celo države že ukvarjajo z omejevanjem ali celo prepovedovanjem uporabe osebnih podatkov ter drugih občutljivih informacij s strani ChatGPT.

Potrebno je nujno ukrepanje organizacij in vlad, da vzpostavijo varnostne mehanizme za uporabo AI tehnologij. Elon Musk, eden od prvih vlagateljev v OpenAI, opozarja na potrebo po regulaciji in opozarja na “tveganja za družbo in človeštvo”, ki jih predstavljajo orodja AI. Priznava pa tudi, da lahko AI prinese tako negativne kot pozitivne posledice ter odpira številne priložnosti.

Sundar Pichai, izvršni direktor podjetja Google, opozarja, da je AI lahko tako dober kot slab, odvisno od pravilne implementacije, ter poudarja potrebo po regulaciji, ki bi bila podobna pogodbam, ki urejajo uporabo jedrskega orožja.

Uporaba ChatGPT v podjetjih zahteva premišljeno usposabljanje zaposlenih. S temeljito izobrazbo o pravilni uporabi te tehnologije lahko izboljšajo tudi poslovanje. Pomembno je, da ljudem posredujemo znanje o nevarnostih in priložnostih, ki jih ta tehnologija prinaša. Zaposleni morajo biti seznanjeni, kaj je primerno vpisati v ChatGPT in kaj ni. Zlasti pa morajo biti pozorni, da ne delijo zaupnih informacij. Vendar pa se moramo vedno zavedati, da je ta tehnologija nagnjena k napakam, saj svoje odgovore oblikuje na podlagi informacij, ki jih najde na spletu ali v svoji bazi.

Če želite izvedeti več o uporabi ChatGPT-ja in tehnologij jezikovnih modelov (LLM) znotraj Azure OpenAI storitev, vabljeni na brezplačen webinar 15.6.2023 – CEE Azure OpenAI Forum 2023 – Migrate with success and get the most out of Azure OpenAI and ChatGPT. Webinar je odlična priložnost za vpogled v najboljše prakse na podlagi več kot 300 izvedenih AI projektov.

Celoten članek lahko preberete v Računalniških novicah.

Okrogla miza kemijski institut Prejšnji prispevek

Umetna inteligenca: Revolucija ali evolucija?

DSC 5311 Naslednji prispevek

38. Delavnica o telekomunikacijah – Oblačno zasnovana omrežja