Korona kriza je prinesla nenadno potrebo po digitalnih veščinah. Le to pa je povzročilo izzive, iskanje rešitev in deljenje izkušenj in pobud. Te pobude zajemajo različne teme, nove povezave, nove skupine v katerih so tako učitelji, učenci, lastniki MSP, zaposleni, samozaposleni in drugi. V nadaljevanju predstavljamo nekaj primerov dobrih praks in pobud iz različnih evropskih držav.

Češka republika: Platforma Digi Koalice, kjer predstavljajo različne dejavnosti in projekte po vsej Češki republiki, katerih skupni imenovalec je razvoj IT veščin pri otrocih in odraslih. Več si lahko preberete tukaj.

Grčija: Platforma digitalne solidarnosti, ki jo je oblikovalo Ministrstvo za digitalno upravljanje v Grčiji, s katero lahko vsa podjetja in organizacije delijo svoja digitalna orodja in storitve, da bi podprli brezplačno uporabo naprednih in inteligentnih platform za delo na daljavo in učenje.

Madžarska: Ministrstvo za inovacije in tehnologijo je v sodelovanju s programom digitalne blaginje sprožilo akcijo za ponudbe akterjev v digitalnem sektorju za podporo učiteljem, študentom, šolam, staršem, delavcem in delodajalcem. Več o programu tukaj.

Italija: Digitalna platforma solidarnosti, ki jo je ustanovilo Ministrstvo za tehnološke inovacije in digitalizacijo, kjer so brezplačni digitalni tečaji, orodja in viri, ki jih ponujajo podjetja in združenja.

Litva: Projekt Povezana Litva si prizadeva, da bi celotno Litvo umestili na splet prek programov digitalnih veščin, ki jih zagotavljajo njihove javne knjižnice. Vsebuje neodvisen seznam virov digitalnih veščin, ki se jih je potrebno v tem obdobju še naprej učiti.

Evropska unija: Digitalne rešitve: Digital SME Alliance združuje digitalne storitve, ki jih ponujajo njihova MSP, da bi podjetjem in zaposlenim pomagali pri prilagajanju na izzive dela in učenja na daljavo.

DIGITALEUROPA: Zbirka rešitev in storitev, ki jih člani združenja ponujajo za reševanje trenutne krize.

Elementi umetne inteligence: Serija brezplačnih spletnih tečajev, ki udeležence seznanijo z osnovami umetne inteligence. Tečaj sta razvila Univerza v Helsinkih in podjetje Reaktor na Finskem. Cilj je izobraziti 1% Evropejcev o osnovah umetne inteligence.

Dobre prakse covid 3 Prejšnji prispevek

Primeri tujih dobrih praks na področju izboljšanja digitalnih veščin zaposlenih

Dobre prakse covid 2 Naslednji prispevek

Primeri tujih dobrih praks s področja digitalizacije izobraževanja v času pandemije