Projekt, ki ga financira EU, pomaga evropskim večnamenskim podjetjem, da se zaščitijo pred kibernetskimi incidenti.

  • IZZIV

Po podatkih GEIGER-ja je 99 % vseh evropskih podjetij MSP, vendar so na področju kibernetske varnosti pogosto spregledana. Ena od prednostnih nalog EU je kibernetska varnost, vendar se pogosto soočajo z izzivi pri zagotavljanju njene dostopnosti vsem. Z vse večjo digitalizacijo se povečuje tudi verjetnost kibernetskih napadov na podjetja, zato je GEIGER še pomembnejši za MSP v Evropi.

GEIGER je projekt za podporo mikro in malim podjetjem v Evropi pri zaščiti pred kibernetskimi incidenti. MSP imajo pogosto zelo malo izkušenj na področju kibernetske varnosti za zaščito svojega poslovanja, številne rešitve za kibernetsko varnost, ki so trenutno na trgu, pa so namenjene podjetjem z lastnim strokovnim znanjem. Cilj tega projekta, ki ga financira EU v okviru programa Obzorje 2020 in ga vodita Univerza za izobraževanje v Freiburgu in Univerza za uporabne znanosti v severozahodni Švici, je odpraviti to vrzel in podpreti MSP tako, da jim ponudimo nabor orodij in izobraževalni program, prilagojen njihovim posebnim potrebam in virom.

  • IZID

Zbirka orodij, razvita v okviru projekta, "Geigerjev števec", je programska oprema, ki ocenjuje tveganje kibernetske varnosti MSP in zagotavlja priporočila za izboljšanje njihove kibernetske varnosti. Programska oprema, ki je na voljo za operacijske sisteme Android, iPhone in Windows, ocenjuje na podlagi ocene infrastrukture MSE in ravni znanja zaposlenih o kibernetski varnosti.

Izobraževalni program GEIGER je standardiziran učni program o kibernetski varnosti in varstvu podatkov. Izobraževalni program, ki ga izvaja ponudnik izobraževanja, je sestavljen iz štirih učnih načrtov za posamezne države. Program je sestavljen iz 12 učnih orodij, vključno s 4 učnimi igrami. Po končanem programu lahko udeleženci postanejo certificirani "zaščitniki varnosti" in so usposobljeni za zagotavljanje kibernetske varnosti svojih MOM.

Zbirka orodij in program sta bila razvita z uporabo socialno-tehnološkega pristopa. Vključuje na primer možnosti za samostojno učenje in ocenjuje znanje zaposlenih v MPS o kibernetski varnosti. Izobraževalni program uči praktičnih veščin in usposablja udeležence, kako namestiti in uporabljati zbirko orodij GEIGER v svojem podjetju.

Družbeno tehnološki pristop programa GEIGER izstopa, saj si prizadeva, da bi bila zbirka orodij in program čim bolj skladna za ciljno skupino. Konkretno to pomeni, da projekt obravnava tveganja kibernetske varnosti tako s tehnološkega vidika kot z vidika "človeškega dejavnika". Da bi zagotovili, da projekt obravnava potrebe MSP, ki velikokrat nimajo veliko poglobljenega znanja ali predznanja o kibernetski varnosti, je projekt razvil konzorcij, sestavljen iz mednarodnih strokovnjakov za kibernetsko varnost in izobraževanje ter malih podjetij. Ker gre za enostavno uporabno in cenovno dostopno rešitev za kibernetsko varnost, so si pri projektu prizadevali, da bi bil digitalno dostopen in vključujoč za vse. Nazadnje, v skladu z načeli varstva okolja so projektni partnerji čim bolj omejili potovanja, tako da so tečaje in usposabljanja, kadar koli je bilo to mogoče, izvajali prek spleta.


Upravičenci projekta GEIGER so:

  • osebe, zaposlene v mikro in malih podjetjih (od IT-oseb do oseb, ki želijo prevzeti odgovornost za kibernetsko varnost v svojih MSP);
  • ponudniki izobraževanja (npr. poklicne šole, poslovna združenja, univerze ... );
  • IT-strokovnjaki; ponudniki učnih orodij.


Vpliv – Prizadevanje za dolgoročni učinek

V dveh letih izvajanja tega projekta je 398 oseb pridobilo certifikat "zagovornika kibernetske varnosti", 125 ponudnikov izobraževanj pa se je zavezalo, da bo izvajalo izobraževalne programe GEIGER. Poleg tega je bilo objavljenih 18 znanstvenih člankov, od tega 8 v revijah z visokim vplivom. Na splošno je bilo od izobraževanja varnostnih branilcev deležnih več kot 2.500 MSP.

Projekt je bil razširjen predvsem v pilotnih državah: Romunija, Švica, Nizozemska in Nemčija. V prihodnosti je načrtovano nadaljnje razširjanje v drugih evropskih državah. Januarja je bil skupaj s prejšnjimi partnerji konzorcija ustanovljen GEIGER Spin-off za nadaljnje razširjanje zbirke orodij po Evropi med MPS in ponudniki izobraževanja, da bi zagotovili dolgoročni učinek.
GIST Brochu Prejšnji prispevek

Slovenija - GIST

DISPO 1416x315 Naslednji prispevek

Dispo market – Nadgradnja vaših transportnih poti in logistike