Digitalno inovacijsko središče Slovenije (DIH Slovenije) je za pomoč podjetjem na poti digitalne preobrazbe v sodelovanju s partnerji razvil dve brezplačni orodji, ki sta namenjeni podjetjem in njihovim zaposlenim, predvsem mikro, malim in srednjim podjetjem (MSP), uporabi ju lahko kdorkoli.

1. Samoocena digitalne zrelosti

    Orodje za samooceno digitalne zrelosti podjetju omogoča, da vidi, kje je v procesu, hkrati pa pridobi priporočila za nadaljnji razvoj in usmerjanje investicij. Od leta 2021 je orodje izpolnilo že več kot 1.500 organizacij. Pri ocenjevanju digitalne zrelosti se upoštevajo: tehnologija, vloga IT, digitalni poslovni modeli, digitalna strategija, organizacijski vidiki.

    Poročilo z oceno stopnje digitalne zrelosti podjetja vsebuje vizualizacijo in temeljito razlago rezultatov ter priporočila, kako lahko podjetje specifično področje digitalizacije učinkovito izboljša.

    Ocena digitalne zrelosti podjetja


    2. Samoocena digitalnih kompetenc in znanj

      Orodje za samooceno digitalnih kompetenc in znanj je namenjeno zaposlenim, da sami vidijo, kje morajo svoje kompetence in znanja še dopolniti, za zaposlovalce, da lahko strateško naredijo načrt za nadaljnji razvoj kompetenc pa tudi za to, da lažje oblikujejo (vsaj v delu digitalnih kompetenc) razpise za delovna mesta.

      Na temelju ocene stanja digitalnih kompetenc in znanj zaposleni prejmejo poročilo in načrt usposabljanja za obdobje naslednjih pet let, ki jim omogoča sistematično nadgradnjo kompetenc.

      Ocena digitalnih kompetenc in znanj


      3. Orodje za samooceno trajnosti

        Novo orodje je ponudil tudi Slovenski podjetniški sklad. Zagonskim in rastočim (scale-up) podjetjem ter drugim inovativnim mikro, malim in srednjim podjetjem po novem omogočajo spletno orodje za samooceno trajnostne usmerjenosti oziroma »ESG-pripomoček«. Ta podjetjem pomaga pri samooceni trajnostne naravnanosti in prepoznavanju morebitnih okoljskih, družbenih in upravljavskih tveganj svojega poslovanja.

        Pripomoček se osredotoča na različne vidike trajnosti: okoljske vidike, družbene vidike, upravljavske vidike.


        Celoten članek je na voljo tukaj.

        DSC 5311 Prejšnji prispevek

        38. Delavnica o telekomunikacijah – Oblačno zasnovana omrežja

        Person working html computer SMALL Naslednji prispevek

        Eksperiment po imenu digitalna preobrazba