Akt o digitalnih storitvah (angleško Digital Services Act – DSA) je horizontalni procesni zakonodajni dokument, ki bo vzpostavil procesne poti za odstranjevanje nezakonitih vsebin na spletnih platformah, med katere sodijo tudi družbena omrežja. Akt o digitalnih storitvah vprašanje določanja nezakonitosti še naprej prepušča zakonodajam držav članic Evropske unije. V primeru terorističnih vsebin in posnetkov zlorab otrok velja harmonizirana zakonodaja Evropske unije.

Posvet, na katerega je bila vabljena strokovna in zainteresirana javnost, sta z nagovoroma odprli ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh ter vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jerneja Jug Jerše. Na posvetu so sodelovali mag. Živa Šuta (Evropsko digitalno inovacijsko stičišče DIGI-SI), Maša Drofenik (Register.si), dr. Matija Damjan (Inštitut za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani), mag. Simon Delakorda (Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo) in Peter Pavlin (Ministrstvo za pravosodje).

V ospredju posveta je bila razprava o področjih, ki jih ureja DSA, s posebnim poudarkom na vprašanju razmejitve med upravnim in sodnim odločanjem. Moderator razprave Marjan Turk je v uvodni predstavitvi orisal namen in temeljne določbe uredbe DSA. Kot je poudaril, bodo nova pravila pomagala zaščititi uporabnike pred nezakonitimi vsebinami na spletu. »Akt o digitalnih storitvah določa procesne poti odstranjevanja nezakonitih vsebin, pri tem pa varuje temeljne pravice uporabnikov,« je dodal.

Več lahko preberete na tej povezavi.

Cyber MSME Prejšnji prispevek

Usposabljanje o kibernetski varnosti za mikro, mala in srednje velika podjetja

Program kohezije 2021 2027 Naslednji prispevek

10 prednostnih področij financiranja iz Programa evropske kohezijske politike 2021–2027