Tehnologija je še vedno glavni katalizator sprememb v svetu. Tehnološki napredek daje podjetjem, vladam in institucijam socialnega sektorja več možnosti, da povečajo svojo produktivnost, izumljajo ponudbe in prispevajo k blaginji človeštva. In čeprav je še vedno težko napovedati, kako se bodo tehnološki trendi razvili, lahko vodstveni delavci bolje načrtujejo, če spremljajo razvoj novih tehnologij, predvidevajo, kako bi jih podjetja lahko uporabljala, in razumejo dejavnike, ki vplivajo na inovacije in sprejetje.

V McKinseyjevem tehnološkem svetu so opredelili in interpretirali 14 najpomembnejših tehnoloških trendov, ki se razvijajo danes. Študija temelji na raziskavi trendov, ki so jo objavili leta 2021, ter dodaja sveže podatke in poglobljeno analizo, da bi zagotovila podrobnejšo oceno trendov v dveh tematskih skupinah: Silicijeva doba, ki zajema digitalne in informacijske tehnologije, in Inženiring jutri, ki zajema fizične tehnologije na področjih, kot sta energija in mobilnost.

Kot so zapisali, analiza preučuje oprijemljive dejavnike (naložbe, raziskovalno dejavnost in pokritost novic), da bi ocenili zagon vsakega trenda. Opravili so tudi več deset intervjujev in na stotine ur raziskav, da bi ugotovili, katere panoge bodo imele največjo korist pri uvajanju teh tehnologij. Ker se trendi lahko spreminjajo, so preučili negotovosti in vprašanja, ki spremljajo vsakega od njih.

Predstavljamo premisleke za 14 tehnoloških trendov za lažje razumevanje in v razmislek, kako se nanašajo na vašo organizacijo.

  1. Uporabna umetna inteligenca (Silicijeva doba)
    Modele, usposobljene s strojnim učenjem, je mogoče uporabiti za reševanje problemov razvrščanja, napovedovanja in nadzora za avtomatizacijo dejavnosti, dodajanje ali povečevanje zmogljivosti in ponudbe ter sprejemanje boljših odločitev
  2. Napredna povezljivost (Silicijeva doba)
    Mobilne tehnologije 5G/6G, brezžična omrežja z nizko porabo energije, sateliti v nizki zemeljski orbiti in druge tehnologije podpirajo številne digitalne rešitve, ki lahko spodbujajo rast in produktivnost v različnih panogah
  3. Prihodnost biotehnike (Inženiring jutri)
    Z združevanjem bioloških in informacijskih tehnologij se izboljšuje zdravje in zmogljivost ljudi, spreminjajo se vrednostne verige hrane ter ustvarjajo inovativni izdelki in storitve.
  4. Prihodnost čiste energije (Inženiring jutri)
    Rešitve za čisto energijo pomagajo pri doseganju ničelnih emisij toplogrednih plinov v celotni energetski vrednostni verigi, od proizvodnje do shranjevanja in distribucije energije.
  5. Prihodnost mobilnosti (Inženiring jutri)
    Cilj tehnologij mobilnosti je izboljšati učinkovitost in trajnost kopenskega in zračnega prevoza ljudi in blaga.
  6. Prihodnost trajnostne potrošnje (Inženiring jutri)
    Trajnostna potrošnja vključuje preoblikovanje industrijske in individualne potrošnje s pomočjo tehnologije, da se odpravijo okoljska tveganja, vključno s podnebnimi spremembami.
  7. Web3 (Silicijeva doba)
    Web3 vključuje platforme in aplikacije, ki omogočajo prehod na prihodnji decentralizirani internet z odprtimi standardi in protokoli, hkrati pa varujejo pravice digitalnega lastništva, uporabnikom zagotavljajo večje lastništvo njihovih podatkov in spodbujajo nove poslovne modele.
  8. Industrializacija strojnega učenja (Silicijeva doba)
    Industrializirano strojno učenje uporablja programske in strojne rešitve za pospeševanje razvoja in uvajanja strojnega učenja ter podporo spremljanju učinkovitosti, stabilnosti in stalnih izboljšav.
  9. Tehnologije potopitvene resničnosti (Silicijeva doba)
    Tehnologije potopitvene resničnosti uporabljajo tehnologije zaznavanja in prostorsko računalništvo, da uporabnikom pomagajo "videti svet drugače" z mešano ali razširjeno resničnostjo ali "videti drugačen svet" z navidezno resničnostjo.
  10. Računalništvo v oblaku in na robu (Silicijeva doba)
    Računalništvo v oblaku in na robu vključuje porazdelitev računalniških delovnih obremenitev med oddaljene podatkovne centre in lokalna vozlišča, da se izboljšajo neodvisnost podatkov, avtonomija, produktivnost virov, zakasnitev in varnost.
  11. Arhitekture zaupanja in digitalna identiteta (Silicijeva doba)
    Tehnologije digitalnega zaupanja omogočajo organizacijam, da vzpostavijo, razširjajo in ohranjajo zaupanje zainteresiranih strani pri uporabi njihovih podatkov ter izdelkov in storitev, ki jih omogočajo digitalne tehnologije.
  12. Prihodnost vesoljskih tehnologij (Inženiring jutri)
    Napredek in zmanjševanje stroškov na področju satelitov, nosilnih raket in tehnologij bivanja omogoča inovativne vesoljske operacije in storitve.
  13. Kvantne tehnologije (Silicijeva doba)
    Kvantne tehnologije bi lahko zagotovile eksponentno povečanje računske zmogljivosti za določene probleme in preoblikovale omrežja, saj bi jih naredile varnejša.
  14. Razvoj programske opreme naslednje generacije (Silicijeva doba)
    Orodja naslednje generacije pomagajo pri razvoju programskih aplikacij, izboljšujejo procese in kakovost programske opreme ter vključujejo razvoj in testiranje s pomočjo umetne inteligence in platforme z nizko kodo ali brez nje.

Celotno poročilo je dostopno na povezavi TUKAJ.

DIGI social profilna Prejšnji prispevek

Digitalna preobrazba gre lažje ob podpori

Am i doing it right group young people casual clothes working modern office Naslednji prispevek

Zakaj so digitalne veščine pomembne za uspešno digitalizacijo podjetja?