Zavod <vsak> je za najstnike izvedel brezplačno počitniško delavnico Digitalna ekologija, na kateri so dekleta in fantje, stari med 11 in 14 let, očistili svoje digitalno okolje ter programirali. Delavnica je nastala na pobudo Zveze prijateljev mladine (ZPM) Moste-Polje, pokroviteljstvo delavnice pa je prevzelo Digitalno inovacijsko stičišče Slovenija (DIH Slovenija). Beleženje manjše količine uporabniških podatkov Udeleženci delavnice, ki je danes, 9. julija, v sklopu Teen počitnic potekala v Večgeneracijskem centru (VGC) Skupna točka, so nastavitve svojih pametnih naprav uredili tako, da bodo njihovi brskalniki, iskalniki in druge aplikacije odslej beležili manj uporabniških podatkov oziroma jih bodo manj posredovali dalje. S tem najstnice in najstniki prispevajo k boljšemu digitalnemu okolju zase ter druge uporabnike. Poleg tega so spoznali osnovne programske koncepte, reševali programerske izzive in razmišljali o učinkih, ki jih imajo algoritmi na naša življenja. Enega največjih izzivov predstavlja odgovorno ravnanje z osebnimi podatki Direktorica DIH Slovenija, dr. Emilija Stojmenova Duh, je takole opisala, zakaj so se odločili podpreti izvedbo digitalne delavnice: »Največjo prednost, ki jo prinaša digitalizacija, vidim v dostopu do znanja in informacij. Na tak način ima vsak možnost, da pride do znanja, opolnomočenja in osebne rasti. To je še posebej pomembno za mlade. Seveda pa digitalizacija poleg številnih prednosti – tako kot vsako orodje oziroma tehnologija – prinaša tudi izzive. Enega največjih izzivov vsekakor predstavljajo podatki oz. možnost kraje osebnih podatkov. Zato smo v Digitalnem inovacijskem stičišču Slovenija z veseljem podprli delavnico Digitalna ekologija, ki je potekala v sklopu brezplačnega projekta Teen počitnice za najstnike in na kateri so lahko mladi spoznali, kako ravnati s podatki ter kako poskrbeti za to, da bodo na spletu varni.«

Teen počitnice za najstnike!

Delavnica Digitalna ekologija je potekala v sklopu Teen počitnic, ki jih med 8. in 12. julijem organizira ZPM Moste-Polje v sodelovanju z mladinsko zvezo Brez izgovora. Brezplačne počitniške dejavnosti so namenjene najstnikom med 11. in 14. letom starosti. Dejavnosti pod vodstvom izkušenih mladinskih delavcev in voditeljev potekajo od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure v prostorih VGC Skupna točka na Zaloški cesti v Ljubljani ter na nekaterih drugih lokacijah znotraj Mestne občine Ljubljana.

Kaj vse prinaša letošnji program?

Skejtanje, longbordanje z Urban Roof, digitalno ekologijo v organizaciji Zavoda <vsak> in iniciative Code Week, izlet v neznano kam, upravljanje z denarjem, kuhanje, večerni ogenj, sleep over in še kaj skupaj z No Excuse Slovenia :: Brez izgovora Slovenija! Vsak dan je poskrbljeno za tri obroke (zajtrk, kosilo in popoldanska malica), ker pa organizatorji pri najstnikih želijo razvijati tudi samostojnost, imajo ti tu in tam možnost kakšen zdrav obrok pripraviti sami. Aktivne počitnice so za udeležence vsekakor zelo zabavna, prijetna in bogata izkušnja. Več informacij o Teen počitnicah: skupna.tocka@zpmmoste.net.
DIH Novica Placeholder Prejšnji prispevek

Vizija evropske industrije 2030 za globalno konkurenčnost

DIH Novica Placeholder Naslednji prispevek

Objavljen drugi javni razpis EK v okviru CEF - IPE-Instrumenta za povezovanje Evrope