Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenija, javna agencija, Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (DIH Slovenije) in družba BTC kot partnerji Digitalnega središča Slovenije skupaj sledijo eni od prednostnih nalog Slovenije v času predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021, tj. »Odpornost in okrevanje Evropske unije, strateško avtonomna Unija«.

Kot je poudaril generalni direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Jernej Salecl, so se prav zato v času predsedovanja odločili za izvedbo projekta Digitalno središče Slovenije – Tehnologija za ljudi. »Na gospodarskem ministrstvu želimo predsedovanje Svetu EU med drugim izkoristiti tudi za promocijo in prepoznavnost najbolj inovativnega dela slovenskega gospodarstva, ki pooseblja naše prioritete na področju zelenega prehoda in digitalne preobrazbe. Skupaj s še tremi partnerji snujemo šestmesečno hibridno razstavišče, ki smo ga poimenovali Tehnologija za ljudi. Z veseljem vabim vsa podjetja, ki so inovativna in se želijo predstaviti domači ter predvsem tuji javnosti, da izkoristijo to priložnost in se prijavijo na spletni strani DIH Slovenije.« Mikro, malim in srednje velikim podjetjem je namreč na voljo javni poziv, ki jim omogoča dostop do razstavnega prostora brez dodatnih stroškov v okviru »de minimis« pomoči.

Dodatni cilji projekta so izobraževanje in ozaveščanje javnosti o pomenu digitalizacije, krepitev in razvoj digitalnih kompetenc, povezovanje ter, kot izpostavlja direktor SPIRIT Slovenija, javne agencije, dr. Tomaž Kostanjevec, promocija slovenskih podjetij in institucij. »Digitalno središče bo slovenskim podjetjem in institucijam ponujalo prostor, kjer se bodo slovenski in mednarodni javnosti lahko predstavili najnaprednejše tehnologije, izdelki, storitve in prototipi, ki so nastali pod taktirko slovenskega znanja in sodelovanja. SPIRIT Slovenija bo kot partner središča organiziral različne gospodarske delegacije in dogodke, na katerih bodo slovenska podjetja lahko navezala poslovne stike s tujimi podjetji, izmenjala znanja in izkušnje ter izkoristila nove poslovne priložnosti. Poleg tega se bodo lahko predstavili tudi tujim gospodarskim političnim delegacijam, sodelovali v povezovalnih matchmaking dogodkih in drugih aktivnostih središča. Vljudno vabimo tehnološko napredna slovenska podjetja s področja digitalizacije, robotike, umetne inteligence, informacijske varnosti, industrije 4.0 in pametnih mest k predstavitvi v fizičnem in virtualnem Digitalnem središču.«

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije kot ena ključnih podpornih organizacij na področju digitalizacije izpostavlja predvsem dvojno dimenzijo Digitalnega središča Slovenije. Direktorica Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije mag. Katja Mohar Bastar je izpostavila tematsko obarvane vsebinske sklope: »Partnerji projekta Digitalno središče Slovenije vas vabimo, da se nam pridružite tako v Dvorani 1 v BTC Cityju v Ljubljani kot tudi v virtualnem središču, kjer bomo v času predsedovanja Slovenije Svetu EU predstavili dosežke slovenske industrije na temo pametnih mest in skupnosti, trajnostne družbe in gospodarstva, umetne inteligence, 5G, javne in kibernetske varnosti, digitalne transformacije ter industrije 4.0 in robotike. V njem se bodo zvrstile predstavitve podjetij, pripravljamo pa več kot 80 tematskih dogodkov za različne ciljne skupine in udeležence. Digitalno središče Slovenije tako posameznikom kot podjetjem omogoča, da okrepijo digitalne kompetence, podjetja pa svoje inovativne izdelke in storitve dodatno izpostavijo tako domači kot mednarodni javnosti.«

Izjemen pomen predstavitve slovenskih inovativnih rešitev širši domači in mednarodni javnosti, posebej omenjajo tudi v družbi BTC. »Ponosni smo, da je Digitalno središče Slovenije umeščeno v inovativni ekosistem BTC Cityja Ljubljana, ki že vrsto let deluje tudi kot testno okolje za preizkušanje naprednih rešitev. V družbi BTC namreč verjamemo, da sodobna tehnologija prinaša odgovore na številne družbene, ekonomske in okoljske izzive. V sodelovanju s partnerji projekta želimo prispevati k širšemu prepoznavanju in sprejemanju naprednih tehnologij in rešitev kot vzvoda za izboljšanje našega življenja. Veselimo se priložnosti za novo povezovanje in sodelovanje z različnimi deležniki ter želimo, da BTC City Ljubljana v drugi polovici leta 2021 deluje kot živahno, navdihujoče in povezovalno stičišče, ki bo spodbujalo skupnost podpornikov novih tehnologij in inovacij,« je povedal glavni izvršni direktor družbe BTC mag. Damjan Kralj.

Digitalno središče Slovenije bo dvodimenzionalno delovalo tako na fizični kot v virtualni dimenziji. Fizični prostor Digitalnega središča Slovenije bo na 1090 m² razstavnega prostora vzpostavljen v BTC Cityju Ljubljana, kjer se bodo poleg predstavitvenega dela podjetij in institucij odvijale tudi številne druge dejavnosti in aktivnosti (predavanja, izobraževanja, konference, delavnice, hackathoni, poslovna srečanja, mreženja). V času svetovne razstave Dubaj Expo 2021 bo virtualna dimenzija Digitalnega središča Slovenije omogočila njihovo predstavitev tudi v slovenskem paviljonu v Dubaju.

Povezovanje, sodelovanje in pogled v prihodnost so gradniki središča, ki bo na enem mestu združil tako slovensko kot tudi mednarodno razvojno naravnano javnost in odprl novo okno v svet slovenskemu znanju in razvoju.

Digitalno središče Slovenije bo zaživelo 5. julija 2021, uradno odprtje s predstavniki partnerjev pa bo 9. julija 2021. Obširnejša predstavitev Digitalnega središča Slovenije je na voljo TUKAJ.

Midiji in analiza 400 file Prejšnji prispevek

Mediji in analiza tekstovnih dokumentov

Waiting room with monitors foto Freepik Naslednji prispevek

Soustvarjajte vsebine Digitalnega središča Slovenije!