22. november 16:00 - 17:30

Dekleta & IKT – 2. del

22. november 2022

16:00 - 17:30

Zoom

O dogodku in prijave

Prijavi se na dogodek

Webinar Dekleta & IKT se vrača. Edinstven webinar, po katerem boste ugotovile, da je vaša prihodnost v IKT-ju.

Ali ste vedeli, da je cilj strategije Europe‘s Digital Decade doseči 20 milijonov zaposlenih IKT strokovnjakov do leta 2030? Bodite eden od teh 20 milijonov in stopite v čarobni svet IT-ja. Prisluhnite zgodbam o uspehu žensk s področja IKT iz Slovenije, Češke in Slovaške ter začnite svojo kariero v tehnologiji!

Po navdihujočih uvodnih zgodbah naših govork boste razdeljeni v ločene sobe, kjer boste lahko zastavljali vprašanja in izvedeli vse, kar vas zanima o karieri v IKT.

Spoznajte govorke:

iz Slovaške:

Aďa Ubreži

Trenutno je produktni vodja v slovaški eGovernment in išče rešitve za izboljšanje digitalnih javnih storitev. Pred tem je bila lastnica Informa Markets, kjer je podpirala razvoj in gradnjo novih vsebinskih platform, ki temeljijo na Drupalu in Wordpressu.

Preden se je podala na področje izdelkov, je organizirala B2B dogodke po vsem svetu in več kot šest let vodila nagrajene mednarodne marketinške kampanje. V prostem času se s svojim kužkom rada odpravi na sprehod, piše na Medium, programira za zabavo in je prostovoljka pri organizaciji SheSharp.

Anna Záhorčáková

V DITEC-u je zaposlena od leta 2010, zadnjih šest let je direktorica prodaje. Njena vloga je razvoj poslovnih in marketinških aktivnosti podjetja. Na področju informacijske tehnologije dela od leta 1986, po diplomi s področja avtomatiziranih sistemov upravljanja na Fakulteti za ekonomijo in management Slovaške univerze za kmetijstvo v Nitri je prevzela položaj analitika-programerja. Je članica upravnega odbora delniške družbe D. Trust Certificačná autorita, ki se ukvarja z izvajanjem akreditiranih storitev overjanja (izdaja kvalificiranih potrdil in časovnih žigov).

Karierno in osebno sta jo naprej pomaknila Portal finančne uprave in Centralna elektronska mapa (Eno okno). Zanima jo problematika žensk v svetu nasploh. Prav tako meni, da je pomoč dekletom in mladim ženskam, ki jih zanima študij ali kariera v IT, njeno poslanstvo. Aktivno sodeluje pri več projektih s tem ciljem z več društvi in ​​organizacijami.

s Češke:

Barbora Bühnová
Izredna profesorica in prodekanja na Masarykovi univerzi (MU), Fakulteti za informatiko (FI MU) v Brnu. Po raziskovalni karieri zdaj vodi več raziskovalnih skupin na Fakulteti za informatiko MU in češkem centru odličnosti CyberCrime C4e. Je soustanoviteljica in članica upravnega odbora neprofitne organizacije Czechitas, ki si prizadeva za večjo dostopnost informacijskih znanj za mlade in ženske. Je članica številnih pobud, ki vključujejo več žensk v tehnološki industriji (npr. delovne skupine Informatics Europe Women in Informatics Research and Education (WIRE), EUGAIN: European Network for Gender Balance in Informatics), ki segajo v celotno Evropo. Poleg tega je predana govornica in avtorica več raziskovalnih študij o tehnološkem izobraževanju, ki upošteva vidik spola.

Tereza Bartoníčková

Od trženja in delovnih izkušenj v Googlu je prešla na študij na oxfordskem internetnem inštitutu, kjer se je osredotočila na regulacijo in etiko tehnologije. S kolegom je ustanovila Češki internetni inštitut. Po delu v vladnem sektorju je postala svetovalka nekdanjega predsednika vlade, zdaj pa je svetovalka podpredsednika vlade za digitalizacijo. Je tudi poročnica aktivne podpore v kibernetskih silah češke vojske. Poleg tega poskuša tudi doktorirati. :)

iz Slovenije:

Jasna Hengović

Razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab, kjer dela na najsodobnejših projektih. S sodelavci razvija in integrira programsko in strojno opremo za najbolj zahtevne, natančne in napredne sisteme na svetu, kot so ITER, ESA, CERN, ALMA ipd. Najbolj ponosna je na razvoj programske opreme, ki omogoča bolnišnicam boljše zdravljenje raka, in sicer s t. i. protonsko terapijo – ta obeta znatno bolj učinkovito zdravljenje rakastih obolenj z manjšim negativnim vplivom na organizem kot obstoječe kemoterapije.

Zaradi osebne izkušnje, ko je v osnovni šoli niso sprejeli v računalniški krožek, kjer ni bilo prostora za dekleta, svoje poslanstvo vidi v spodbujanju deklet k inženirskim poklicem. Zdi se ji, da so pri tem zelo pomembni vzorniki: »Dekleta bi morali že v šoli začeti spodbujati k razmišljanju, da je inženirstvo delo, ki ga lahko opravljajo. Vzorniki so pri tem ključni. Vsi potrebujemo zaveznike, da dosežemo enakost in vključenost ter hkrati raznolikost, ki jo iščemo v industriji.«

Lara Topol, Prva glavna operaterka jedrskega reaktorja v NEK

Vodilna inštruktorica osebja proizvodnje v Nuklearni elektrarni Krško. Študirala je na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Zagrebu ter postala magistra elektrotehnike in informacijske tehnologije. Razlik med spoloma v inženirstvu ne vidi: »Že od malega me je oče, ki je inženir strojništva, skupaj z bratom vključeval v razna hišna popravila. Ni bilo razlik med nama. Tako sem razvila različne interese, od mode in ličil do inženirstva.« To razmišljanje jo je vodilo tudi do mesta prve glavne operaterke jedrskega reaktorja v elektrarni.

Izpostavlja pomen nenehnega učenja in ekipnega sodelovanja: »Le s pravim znanjem, razumevanjem sveta okrog nas in z aktivno vključenostjo bomo kos energetskim izzivom prihodnosti

Dogodek podpirajo Češka nacionalna koalicija za digitalne spretnosti in delovna mesta (DigiKoalice), Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije, Slovenska digitalna koalicija in Slovaška Digitálna Koalícia - Národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania SR.

Organizatorji so del platforme Digital Skills and Jobs Platform, webinar pa je del kampanje ''Motivating young people to start a career in tech''.

Več o tem kako države EU spodbujajo mlade ženske in moške, da postanejo bodočih 20 milijonov strokovnjakov za IKT, najdete na tej povezavi: https://digital-skills-jobs.europa.eu/en.

PRIJAVA NA DOGODEK


Ai Prejšnji prispevek

AI Governance: Z mladimi do stališč o prihodnji rabi umetne inteligence

Naslednji prispevek

Konferenca GoDigital – 1. dan: Just do IT, Digitalni in zeleni prehod - pot zmagovalcev!