S projektom eVine2Wine si želi podjetje Elmibit d.o.o. v sodelovanju s projektnimi partnerji, med katerimi je tudi DIH Slovenije, zagotoviti delitev ustreznih podatkov o pridelavi grozdja iz vinograda z vrednostno verigo ter s tem zagotoviti vrhunsko vino in boljšo izkušnjo strank. Obstoječo rešitev eVineyard (intuitivna in enostavna programska rešitev za upravljanje vinogradov, ki vinogradnikom pomaga pridelati bolj kakovostno grozdje na okolju prijazen način) nadgrajujejo z zagotavljanjem sledljivosti skozi celotno proizvodno verigo, od trte do vina.

Na kratko

  • IZZIV

Sledljivost vina do vinograda (po konceptu “od vil do vilic“) je ena od teženj vinske industrije, saj na eni kakovostnemu vinu nudi odlično priložnost za krepitev trženjskih in prodajnih aktivnosti, na drugi strani pa zagotavlja resnično sledljivost pogojev pridelave vina in opravljenih dejavnosti, ki lahko pomembno vplivajo na varnost in kakovost vina.

Koncept zagotavljanja popolnih podatkov o vinogradu in sledljivosti od vinograda do steklenice se trenutno uporablja za zelo omejeno število vin.

Več kot 80 % proizvajalcev vina deluje zelo razdrobljeno, saj gre za sodelovanje številnih subjektov ( vinogradnik, svetovalec, vinar, marketinško podjetje, distributerji). Za tako razdrobljeno vrednostno verigo je izmenjava podatkov iz razlogov sledljivosti, ki se lahko uporabijo bodisi za varnost hrane, za namene trženja ali izboljšanje kakovosti, bistveno težja in se danes skoraj nikoli ne uporablja v okolju z več akterji.

V vrednostnih verigah z več akterji je zaupanje med vinogradom in kletjo izjemno pomembno iz več vidikov:

  • varnosti hrane,
  • zagotavljanja informacij o območju proizvodnje, ki jih lahko klet uporablja za optimizacijo kakovosti vina z ustreznimi procesi predelave in zagotavljanjem kakovosti končnega izdelka – vina.

  • IZZID

Cilj je zagotoviti zaupanja vredno in nadzorovano izmenjavo podatkov z uporabo digitalnega dvojnika vinogradniških območij z uporabo iShare, ki zagotavlja mehanizme za nadzor identitete in dostopa. Projekt se izvaja v 4 organizacijah iz 3 držav: vinogradnik (JoJo's Vineyard, Chiltern Hills Farm) bo lahko sam odločil, katere podatke iz programske opreme za upravljanje vinogradov,eVineyard) želi deliti s kletjo, ki ji dobavlja grozdje (Langham Wine), s svetovalcem, ki mu svetuje glede pridelave grozdja (Vinescapes), in s podjetjem za trženje (Digital Stories), ki jim pomaga tržiti trajnostno pridelano vino.

Integracije in komponente programske rešitve bodo vsem deležnikom omogočile dostop do ustreznih, varovanih in prostovoljno deljenih podatkov iz vinograda: pa naj bo to potrošnik vina, osebje kleti, svetovalec, marketinško podjetje, ali kateri koli drugi deležnik v vrednostni verigi.Vpliv


V podjetju Elmibit d.o.o. med ključnimi prednostmi izpostavljajo:

  • zagotavljanje varnosti prehranskega izdelka skozi celotno vrednostno verigo, povečanje dodane vrednosti informacij kot osnova za nadgradnjo trženjskih in prodajnih aktivnosti ter povečanje kakovosti končnega izdelka;
  • zagotavljanje povezovanja med partnerji, ki sodelujejo v pilotnem projektu in vseh, ki bodo produkt uporabljali v prihodnje,
  • zagotoviti novo storitev za pridelovalce vin.


Z DIH Slovenija zelo dobro sodelujemo pri tehničnih aktivnostih, vezanih na razvoj projekta, kot tudi v fazi načrtovanja ne-tehničnih aktivnosti. Zaenkrat lahko rečem, da je podpora DIH Slovenija koristna za projekt in zelo dobrodošla, upam da tudi DIH z udeležbo v projektu dobiva dodano vrednost.
— Urška Kranjc, Elmibit d.o.o.
Stairw AI 1 Prejšnji prispevek

StairwAI

Usposabljanje zaposlenih programska oprema Naslednji prispevek

Slovenija - Usposabljanje zaposlenih v podjetjih na področju programske opreme