Človeški nadzor, varnost, zasebnost, preglednost, transparentnost, raznolikost, nediskriminacija, pravičnost, okoljska in družbena blaginja, odgovornost – le nekaj pojmov, ki bi morali biti ključni za koncept zaupanja vredne tehnologije umetne inteligence.

Nova doba umetne inteligence nam torej narekuje varno in zaupanja vredno uporabo, ki mora biti opredeljena z ustreznimi smernicami in ustrezno regulirana. Kakšne so smernice EU in drugih iniciativ (OECD, UNESCO, UN, Council of Europe)? Kakšna je situacija v praksi? Na kaj morajo paziti razvijalci? Na kaj morajo paziti uporabniki? Kako zagotoviti ustrezne varovalke za varno uporabo umetne inteligence? Kakšen je pogled različnih deležnikov na trenutno ureditev? Kateri so največji izzivi, ki jih prinaša upravljanje s sistemi umetne inteligence? Kakšni so primeri dobrih praks?

Svoja stališča, razumevanje in poglede na ključna vprašanja bodo skozi serijo petih dogodkov predstavili ugledni strokovnjaki in deležniki s pravnega, poslovnega, tehničnega, raziskovalnega, regulatornega in etičnega vidika. Serija petih dogodkov se bo nanašala na spodnja področja:

- Industrija 4.0

- Oglaševanje in uporabniški podatki

- Mediji in analiza tekstovnih dokumentov

- Slike, video, zvok

- Pametne skupnosti

    Stališča, razumevanja in poglede, izoblikovane skozi serijo dogodkov, bomo strnili v smernice, ki bodo osnova za zaupanja vredno uporabo umetne inteligence.

    Z veseljem vas vabimo na prvi dogodek na temo Zaupanja vredno umetne inteligence v industriji 4.0. Na prvem dogodku bomo predstavili nov dokument Evropske komisije, ki nakazuje pravne okvirje za bodoče regulatorje in razvijalce sistemov umetne inteligence. Poleg zadnjega dokumenta Evropske komisije na tem področju, bodo predstavljene tudi iniciative, ki naslavljajo enake probleme globalno (OECD, UNESCO, UN). Nadalje si bomo skozi iniciativo Facebook projekta Open Loop ogledali komplementarni pristop k urejanju upravljanja sistemov umetne inteligence. S kakšnimi izzivi se soočajo na nivoju posamezne rešitve in njihove vpeljave, pa si bomo ogledali skozi primer podjetja Qlector. Uvodna predavanja bodo predstavljala temelje razprave na okrogli mizi, kjer bomo skušali zbližati razumevanje in stališča različnih ključnih deležnikov, ki jih bomo strnili v predloge za konkretne smernice, ki naslavljajo tudi potencialne specifike posameznih industrijskih domen.

    Dogodek bo potekal 1. junija, med 10.00 in 13.30, na platformi ZOOM.

    Dogodek bo potekal v angleškem jeziku. Na dogodek se prijavite preko spodnje povezave, nekaj dni pred dogodkom vam na posredovani e-naslov pošljemo povezavo na dogodek. Prijava je možna do ponedeljka, 31. maja, do 12. ure oziroma do zapolnitve mest.

    PRIJAVA NA DOGODEK

    Tematski dogodki potekajo v sklopu aktivnosti predsedovanja Slovenije Svetu EU. Sklop dogodkov se bo zaključil v mesecu septembru na Digitalnem središču Slovenije, ki bo v celoti namenjen tematikam povezanim z umetno inteligenco.

    PROGRAM

    10:00 – 11:00 Uvodna predavanja

    Katja Mohar Bastar, DIH Slovenije (10 min)

    AI Governance – pogled različnih iniciativ – OECD, Unesco, UN, Marko Grobelnik, Institut Jožef Stefan (20 min)

    AI Governance skozi oči Sveta Evrope, Gregor Strojin, predsednik ad hoc odbora Sveta Evrope za umetno inteligenco, CAHAI (25 min)

    11:05 -12:05 Primera iz področja Industry 4.0

    Open Loop – FB pristop, Verena Kontschieder, oblikovanje politik za področje AI, Facebook in Fabrizio Fantini, direktor in solastnik podjetja Evo Pricing, – predstavitev Open Loop projekta (20min +10 Q&A)

    Izzivi pri razvoju in implementaciji AI rešitev – LEAP use case, dr. Blaž Fortuna, direktor podjetja Qlector (20min +10 Q&A)

    12:10 – 13:30 Okrogla miza

    Marko Grobelnik, oddelek za umetno inteligenco Institut Jožef Stefan, glavni tehnični direktor pri IRCAI, član strokovne skupine OECD za umetno inteligenco (AIGO).

    Samo Zorc, sekretar na Ministrstvu za javno upravo RS.

    mag. Andrej Tomšič, namestnik Informacijske pooblaščenke.

    Gregor Strojin, predsednik ad hoc odbora Sveta Evrope za umetno inteligenco (CAHAI)

    dr. Blaž Fortuna, direktor podjetja Qlector.

    Nicolas De Bouville, upravitelj politike zasebnosti, Facebook

    Maja Škrjanc, odsek za Umetno inteligenco, raziskovalka in vodja projektov, Institut Jožef Stefan – moderatorka

    Dogodek bo potekal v angleškem jeziku preko platforme ZOOM. Na dogodek se prijavite preko spodnje povezave, kamor vam nekaj dni pred dogodkom pošljemo povezavo na dogodek. Prijava je možna do ponedeljka 31.5. do 12:00 ure oziroma do zapolnitve mest.

    PRIJAVA NA DOGODEK

    Fotka za email invite vprašalnik Prejšnji prispevek

    Vabljeni k sodelovanju v raziskavi EU Software Skills Survey

    Midiji in analiza 400 file Naslednji prispevek

    Mediji in analiza tekstovnih dokumentov