V Sloveniji bo letošnji mesec kibernetske varnosti postavil v središče starejše uporabnike in njihove digitalne veščine. Ob pričetku kampanje sta Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT in Ministrstvo za digitalno preobrazbo na skupni tiskovni konferenci predstavila izzive, s katerimi se soočajo starejši uporabniki interneta in tudi pomoč, ki jim je na voljo. Pripravili so tudi priročnik, namenjen starejšim uporabnikom spleta, ki pojasnjuje temeljne pristope in način komunikacije spletnih goljufov. Ti principi so enaki, ne glede na to, ali komunicirate prek elektronske pošte, nakupujete v spletni trgovini ali uporabljate družbena omrežja.

V prihodnjih dneh bo potekalo več dejavnosti, starejše bodo nagovarjali tudi z videi na zaslonih v mestnih avtobusih v Ljubljani, Mariboru in Celju, v več kot 200 nakupovalnih središčih in v središču Ljubljane. Kratke animacije bodo opozarjale na štiri trenutno najpogostejše prevare – ribarjenje za podatki prek SMS in elektronskih sporočil, poskus kripto investicijske prevare in lažne nagradne igre. Osrednje sporočilo se glasi »Naj vas ne bo strah ali sram prositi za pomoč!«, saj kot izpostavljajo na SI-CERT, vas lahko en telefonski klic reši velikih težav. Če prejmete neznano SMS ali elektronsko sporočilo, ki se predstavlja kot banka, dostavno podjetje, telekomunikacijsko podjetje, celo FURS ali policija, se ustavite. Raje pokličite in preverite, ali je sporočilo res prišlo od tega pošiljatelja, o tovrstnih prevarah zelo ažurno opozarjajo tudi na portalu Varni na internetu.

Gradiva za izvajalce računalniških tečajev

V sklopu programa ozaveščanja Varni na internetu, ki ga izvajajo na odzivnem centru SI-CERT, so ob letošnjem mesecu kibernetske varnosti pripravili izobraževalna gradiva za izvajalce računalniških usposabljanj. Ta so ključna v procesu krepitve digitalnih veščin starejših, saj jim podajo pomembno znanje, predvsem pa jih opogumijo, da postanejo aktivni uporabniki sodobnih digitalnih storitev. Na portalu Varni na internetu lahko najdete gradiva za izvedbo štirih tematskih delavnic:

  • kako prepoznati spletno goljufijo,
  • kako preveriti spletno trgovino,
  • varna raba pametnih telefonov in
  • zaščita elektronske pošte.


13. 10. 2023 bo znova potekal tudi Cyber Night, največje slovensko varnostno tekmovanje, ki omogoča posameznikom, da se soočijo z različnimi izzivi s področja kibernetske varnosti, si pridobijo nova znanja in izkušnje ter se tudi medsebojno povežejo. Potrebna je predhodna prijava.

Več informacij

Fotka 2023 Prejšnji prispevek

Posodobljeno poročilo Napovedovanje potreb po kadrih na področju digitalnih profilov (2023)

Posvet 2 Naslednji prispevek

Uvedba samostojnega predmeta informatike in računalništva v šole je kritična nuja