V zadnjem desetletju in še posebej v zadnjih nekaj letih so se panoge lotile digitalizacije procesov. Umetna inteligenca, robotika, avtomatizacija, strojno učenje in podobne tehnologije so na novo definirala delovne tokove. Delodajalci zato zahtevajo posebne digitalne kompetence in znanja, s katerimi podjetje lahko izstopa na delovnem trgu.

Kaj so digitalne kompetence in znanja?

Digitalne kompetence in znanja so na splošno opredeljene kot spretnosti, potrebne za »uporabo digitalnih naprav, komunikacijskih aplikacij in omrežij za dostop do informacij in upravljanje z njimi«.

Osnovne digitalne kompetence vključujejo uporaba programa Word, odgovarjanje na e-poštna sporočila in uspešno brskanje po medmrežju. Bolj napredne kompetence, ki jih potrebujejo iskalci zaposlitev, so programiranje, razvoj, podatkovna analitika, digitalni marketing in podobno.

Kako lahko ocenite svoje digitalne kompetence in znanja?

Digitalno inovacijsko stičišče (DIH) Slovenije je izvedlo analizo potreb slovenskih malih in srednje velikih podjetij (MSP) po digitalnih veščinah in kompetencah. Na podlagi zbranih podatkih so sestavili katalog zaželenih digitalnih kompetenc in brezplačno orodje za samoocenjevanje digitalnih veščin.

Orodje, ki je brezplačno za podjetja, pomaga pri oceni stanja kompetenc za 7 gonilnih vlog za digitalno transformacijo podjetja: projektni vodja, vodja proizvodnje, vodja prodaje, vodja HR, CMO, CDO in CEO.

Kako deluje orodje?

  • Posameznik ali podjetje izbere poslovno vlogo in z orodjem opravi samooceno kompetenc za izbrano vlogo.
  • Orodje ustvari poglobljen učni načrt za naslednjih 5 let. Načrt je prilagojen vašim rezultatom in optimiziran za hitro učenje potrebnih kompetenc.
  • Načrt usposabljanja, ki vključuje oceno, časovni razpored in opise kompetenc, lahko izvozite v PDF obliki za lažji pregled in sledenje.

Svoje digitalne kompetence in znanja lahko ocenite TUKAJ.

Celoten članek lahko preberete v Računalniških novicah.

Smart industry industria flat line 4 0 Prejšnji prispevek

Kako izgleda uspešna digitalna preobrazba slovenskega podjetja?

Expo dubaj maj 2023 850x479 1 Naslednji prispevek

Gospodarska delegacija v Dubaj, ZAE, 21. - 24. maj 2023