V času digitalizacije, ko se spremembe dogajajo z neverjetno hitrostjo, so prenos znanj, vpogled v dobre prakse in izmenjava izkušenj elementi, ki so zelo pomembni za napredek in razvoj. Tega se močno zavedamo tudi v Digitalnem inovacijskem stičišču Slovenija. Tako se je Tjaša Sobočan, naša vodja projektov, v sredini junija odpravila čez lužo, kjer poteka program IVLP (ang. International Visitor Leadership Program) z nazivom »Digitalna ekonomija – uporaba tehnologije za družbeno dobro« (ang. The Digital Economy – Transformative Technology for the Social Good). V treh tednih bo imela možnost, da s pomočjo odločevalcev in zakonodajalcev, predstavnikov gospodarskih in mednarodnih organizacij ter organizacij civilne družbe dobi dober vpogled v napredek na področju novih tehnologij.

Prenos dobrih praks v Slovenijo

Tjaša prav te dni spoznava ameriški tehnološki ekosistem in podporno okolje, zato sodelovanje v takem programu prinaša izjemne prednosti tudi za DIH Slovenija. Obiskali so že Washington DC, New York City, San Diego, Dallas, sledi še Boston. »Gre za praktičen pristop spoznavanja podjetij na temo digitalizacije in digitalne preobrazbe, kot so obisk podjetja Qualcomm, ali industrijskega podjetja Nordson in njihovih robotskih oddelkov, obisk nevladne organizacije National Democratic Institution, ki razvija odprtokodna orodja za večjo participacijo mladih s pomočjo novih tehnologij, kot tudi United Nations Women (UNWOMEN), ki s pomočjo tehnologije blockchain pomaga ženskam v begunskih taboriščih,« je povedala Tjaša. Obenem bo lahko predstavila dobre slovenske primere ter raziskovala potenciale v pristopih, ki jih uporabljajo druge države.

Odkrivanje potencialov novih tehnologij za večji družbeni učinek

Poleg spoznavanja dobrih praks v ZDA Tjaša kot dodano vrednost vidi tudi izmenjavo znanj, izkušenj in praks med 25 udeleženci, saj prihajajo iz različno razvitih delov sveta – Afrike, Avstralije, Evrope, Južne Amerike in Azije – ter iz vseh sektorjev (od poslanca v parlamentu do vodij start-up-ov in nevladnih organizacij za uporabo tehnologije za civilno družbo). Skupaj pridobivajo vpogled v ameriško kulturo in raznolikost, kar pa je tudi glavna skupna točka vseh udeležencev: povezani v raznolikosti ob odkrivanju potencialov novih tehnologij za večji družbeni učinek.

Mednarodni program IVLP

Mednarodni program IVLP poteka od leta 1940. Namenjen je vzpostavitvi medsebojnega razumevanja med ZDA in drugimi narodi s skrbno oblikovanimi strokovnimi obiski. Udeležba je možna le s povabilom. V Sloveniji ameriško veleposlaništvo v Ljubljani izbere kandidata in poda nominacijo na zunanje ministrstvo ZDA. Izbirajo kandidate glede na izkušnje in področje delovanja, kandidate, ki izstopajo s svojim delom ter lahko z izmenjavo ustvarijo dodano vrednost svojemu delu in na izbranem področju v lastni državi. V programu je sodelovalo že več kot 500 sedanjih in nekdanjih predsednikov vlad in držav ter številni drugi svetovni voditelji v javnem in zasebnem sektorju, skupno število pa presega že 200 tisoč sodelujočih.

DIH Novica Placeholder Prejšnji prispevek

CyberGEN Academy launching soon!

DIH Novica Placeholder Naslednji prispevek

Intervju: Z novimi tehnologijami želim izboljšati svet