Prvi dan konference smo se osredotočili na poglobljeno razumevanje digitalizacije in njenega vpliva na prihodnost poslovanja s posebnim poudarkom na vlogi mikro, malih in srednjih podjetij.

Po spoznavnem delu in uvodnem nagovoru direktorice DIH Slovenije, Katje Mohar Bastar, so udeleženci pod vodstvom Jake Omana, fasilitatorja LEGO® SERIOUS PLAY® metode, in Andreja Guština, digitalnega procesnika in arhitekta digitalnih rešitev, ustvarjali z lego kockami. S pomočjo orodja "Canvas" in metode LEGO® SERIOUS PLAY® so skupinsko razvijali svoje rešitve za razvoj sistema najema električnega skiroja in se pri tem neizmerno zabavali. Delavnica je bila odlična priložnost za nova poznanstva in izmenjavo kontaktov.

Lego delavnica

V popoldanskem delu so udeležence v sklopu DIH Talks vrhunski govorci popeljali skozi kratke, a izjemno vsebinske predstavitve, ki so obravnavale ključne teme digitalne preobrazbe. Jaka Repanšek, ustanovitelj svetovalne družbe RePublis in predsednik slovenskega Oglaševalskega razsodišča, nas je poučil o digitalnem pravu in trenutnih najpomembnejših digitalnih aktih za podjetja, Gregor Spagnolo, direktor SSRD in strokovnjak za informacijsko varnost, o kibernetski varnosti, Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije, o pomanjkanju IKT strokovnjakov, Darko Toplak, skupina Digital-info.si, o svetovanju podjetjem na področju digitalizacije, Aleš Hančič, direktor TECOS Razvojnega centra orodjarstva Slovenije, o okoljih za eksperimentiranje in prototipiranje, Peter Dolenc, IIBA Slovenija in direktor PDiVision, pa o tem, kaj sploh so digitalne kompetence.

DIH Talks

Sledila je okrogla miza, na kateri so Alenka Marovt z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Aleš Štempihar, digitalni strateg, inovator poslovnih modelov, Igor Zorko, direktor podjetja ZZI, Blaž Pavšič, direktor podjetja Roto inox, in Katja Mohar Bastar, direktorica DIH Slovenije, skupaj iskali možnosti in rešitve za MSP-je v prihodnosti. Strinjali so se, da je bila podjetjem operacija DIE-DIHSLOVENIA-2019-23 pod okriljem DIH Slovenije izredno v pomoč, predvsem pri tem, da so začeli razmišljati o digitalizaciji in ugotovili, da jo potrebujejo. Vavčerski sistem jim je dal finančni zagon za razvoj idej, zaradi katerega bodo z digitalizacijo nadaljevali tudi v prihodnje. Kar pa podjetja še potrebujejo, je pomoč podpornih okolij pri iskanju novih poslovnih modelov in zahteve evropske regulative, zbrane na enem mestu.

Okrogla miza

Uradni del konference je sklenila direktorica DIH Slovenije, Katja Mohar Bastar, s predstavitvijo aktualnih razpisov, ki so trenutno na voljo podjetjem in so predstavljeni na spletni strani www.dihslovenia.si. Razkrila je, da bodo MSP-jem v prihodnjem letu na voljo slovenski kaskadni razpisi in digitalni vavčerji, ki bodo na voljo v spremenjeni obliki.

Uradnemu delu je sledilo mreženje in izmenjava mnenj ob odlični pogostitvi. Konferenca je udeležencem ponudila prostor za izmenjavo znanja, vzpostavljanje povezav in pridobivanje novih idej.

Drugi dan konference je bil posvečen srečanju partnerjev in podpornih okolij v okviru zaprtega dogodka. Udeleženci so imeli priložnost izmenjati izkušnje in znanje na področju digitalizacije ter digitalne transformacije.

V središču dogodka je bila delavnica, v okviru katere smo poslušali predavanje strokovnjaka s področja digitalne transformacije, Roberta Lamasa, z naslovom "Best Practices for EDIH Services Deployment – The EDIH DATAlife Experience" (Najboljše prakse za uvedbo storitev EDIH – Izkušnja EDIH DATAlife). Roberto Lamas je delil svoje bogate izkušnje in vpoglede v izvajanje storitev na področju digitalizacije, kar je bilo poučno za vse udeležence.

Udeleženci so prav tako razpravljali o ključnih vidikih digitalne preobrazbe in se posvetovali o strategijah za uspešno izvajanje projektov na tem področju. Srečanje je poudarilo pomen sodelovanja med partnerji in podpornimi okolji za uspešno uresničevanje digitalnih pobud.

Drugi dan
Info tocke Prejšnji prispevek

222 Digi info točk za prebivalke in prebivalce Slovenije

Dan inovativnosti Naslednji prispevek

Podeljena priznanja za najboljše inovacije