Kibernetska varnost postaja vse bolj kompleksna. Napredek tehnologije in digitalizacija podjetij sta povečala obseg in kompleksnost kibernetske infrastrukture, ki jo je treba zaščititi. Na drugi strani se kibernetski napadalci nenehno prilagajajo in izboljšujejo svoje taktike, kar zahteva nenehno posodabljanje in prilagajanje varnostnih ukrepov. Vključevanje novih tehnologij, kot so umetna inteligenca in veriženje blokov, dodatno otežuje kibernetsko enačbo.

Kako se s tem spopadajo podjetja? Tista največja vztrajno povečujejo proračun za kibernetsko varnost, izboljšujejo varnostno infrastrukturo in zaposlujejo nove strokovnjake za kibernetsko varnost vse z namenom, da bi izboljšali sposobnost zgodnjega zaznavanja, preprečevanja in odzivanja na napade. Z večjim proračunom lahko izvajajo redne ocene tveganja in občutljive podatke zaščitijo z naprednim šifriranjem. Vodijo tudi pogosta izobraževanja, saj je kibernetska infrastruktura najvarnejša, ko jo uporabljajo osveščeni uporabniki.

Manjša in srednje velika podjetja razumljivo nimajo dostopa do skoraj neskončnega proračuna, zato rešitev za velika podjetja pogosto ne pridejo v poštev ali pa je pot do njih otežena. Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (DIH Slovenije) je zatočišče za mala in srednje velika slovenska podjetja. Slednjim pomagajo na poti (trajnostne) digitalizacije, jih osveščajo o uporabi novih tehnologij (umetna inteligenca, Internet 3.0, Industrija 4.0 …), hkrati pa zagotovijo orodja, sredstva in podporo za pospešek razvoja.

V portfelju sredstev je tudi vavčer za kibernetsko varnost, ki omogoča sofinanciranje malim in srednje velikim podjetjem izvedbo sistemskega varnostnega pregleda in penetracijskega testiranja. To je prvi korak, da se spoznate s svojo kibernetsko infrastrukturo, jo razčlenite in ugotovite najbolj ranljive točke in jih pravočasno zaščitite. Za več informacij o kibernetskem vavčerju pokličite na 040 606 710 ali pa jim pišite na info@dihslovenia.si.

Pripravili pa so tudi brošuro za spodbujanje pomena kibernetska varnosti.


Celoten članek lahko preberete v Računalniških novicah.

Gitex Prejšnji prispevek

Gospodarska delegacija IKT panoge v okviru sejma GITEX 2023

Kompetence otroci SMALL Naslednji prispevek

Usposabljanja s področja razvoja digitalnih kompetenc za otroke in mlade