Digitalno inovacijsko stičišče HealthWise je naslednik skupnosti Healthday, ki so jo leta 2014 ustanovili Tehnološki park Ljubljana in podjetja Better, MESI in Xlab, z namenom, da povežejo industrijske predstavnike s področja digitalnega zdravja in okrepijo sodelovanje, izmenjavo praks in izboljšajo pogoje za inoviranje in implementacijo naprednih rešitev na področju zdravja.

Skozi shemo DIH-ov so za MSP podjetja oblikovali storitve na štirih področjih: izobraževanja in grajenje kompetenc, grajenje skupnosti in povezovanja med deležniki, pomoč pri iskanju financiranja ter testno okolje za nove produkte. Podjetja se običajno najavijo na kratek spoznavni sestanek, potem pa skupaj ugotovijo, na katerih področjih jim lahko pomagajo in jih vključijo v svojo tehnološko skupnost.


Kako lahko posamezniki ali organizacije sodelujejo z DIH HealthWise:

Za učinkovito sodelovanje z DIH HealthWise spodbujajo posameznike in organizacije, da se aktivno vključijo v njihove dogodke. Zainteresirane vabijo, da se jim pridružite na mednarodni konferenci Digital Health 2024, ki bo 6. februarja v Ljubljani. Dogodek združuje vodilne zdravstvene strokovnjake, inovativne podjetnike in predane raziskovalce, skupaj boste raziskovali najnovejše tehnološke trende in iskali rešitve za izboljšanje integracije digitalnega zdravja. Dan prej organizirajo tudi Show of Innovation, kjer boste lahko spoznali čisto sveže inovacije s področja zdravstvene tehnologije.

Trenutno gradijo tudi novo platformo, ki bo predvidoma decembra postala vir za aktualne informacije, orodja in priložnosti za podjetja. Naj izpostavimo trenutno aktualen projekt DIGI-SI, kjer lahko podjetja koristijo brezplačne izobraževalne vsebine in strokovno pomoč pri digitalizaciji svojih procesov ali izboljšavi produktov.


Programi za spodbujanje digitalnega zdravja:

Katalog storitev in dejavnosti DIH HealthWise je razdeljen v štiri sklope:

Testiranje pred investicijo: S partnerji omogočamo eksperimentiranje z novimi digitalnimi tehnologijami – programsko in strojno opremo (npr. umetna inteligenca, visokozmogljivo računalništvo, kibernetska varnost, blockchain …).

Spretnosti in veščine: Organiziramo izobraževanja in usposabljanja za dvig digitalnih in poslovnih kompetenc.

Podpora pri iskanju naložb in financiranju: Redno predstavljamo aktualne finančne sheme za razvoj in implementacijo, individualno pripravljamo podjetja na investicijo (z nepovratnimi sredstvi ali zasebnimi sredstvi).

Inovacijski ekosistem z organizacijo priložnosti za mreženje, mednarodno sodelovanje in izboljševanje sektorskih verig vrednosti.

Napredek v tehnologiji in znanosti bo omogočil prehod na bolj personalizirano, učinkovito in dostopno zdravstveno oskrbo. S tehnološkimi preboji, kot so umetna inteligenca, napredna analitika podatkov in personalizirana medicina, bo Slovenija lahko izboljšala kakovost življenja svojih državljanov ter postala zgled implementacije digitalnih zdravstvenih rešitev.

Celoten članek lahko preberete v Računalniških novicah.

Orodje za samoocenjevanje digitalnih kompetenc in znanj 1 6 12 1 page 0001 1 Prejšnji prispevek

Orodje za samooceno digitalnih kompetenc in znanj

Vavčerji foto 3 Naslednji prispevek

Digitalni vavčerji in katalog strokovnjakov DIHS