Focus Digital ponuja strukturirano pot za izboljšanje spretnosti in uporabe digitalnih tehnologij v MSP od preprostih do naprednih aplikacij.

Izziv

V mestu Coventry v osrednji Angliji digitalne kompetence opredeljujejo kot enega najpomembnejših izzivov, s katerimi se sooča regija. Potrebni so bili ukrepi za izboljšanje informacijske zavzetosti podjetij v regiji, zato so začeli s programom Focus Digital, katerega namen je ozavesti in zagotoviti strukturirano pot do osnovnih kompetenc na treh ravneh podpore.

Na prvi stopnji so na voljo brezplačne delavnice za ozaveščanje in privabljanje podjetij na ustrezne ravni.

Druga stopnja ima namen zagotavljanja prilagojenih nasvetov in odgovarjanja na vsa vprašanja glede izboljšanja IT infrastrukture in kompetenc s pomočjo grafičnih oblikovalcev, IT razvijalcev in tehnikov s področja informacijskih sistemov.

Tretja stopnja pa je namenjena zagotavljanju nepovratnih sredstev podjetjem, ki želijo inovacije. To vključuje oblikovanje razširjene resničnosti, 3D-modeliranje, razvoj aplikacij za številne praktične poslovne procese.

Izid

V prvi fazi programa je sodelovalo že več kot 460 podjetij. V drugi fazi je bila zagotovljena direktna podpora več kot 120 podjetjem, skoraj 130 podjetij pa je bilo deležnih nepovratnih sredstev za namen razvoja inovacij.


Vpliv

Umetna inteligenca, internet stvari in ostale spremembe bodo imeli v prihodnosti velik vpliv na poslovanje podjetij. Pristop podjetij pri soočanju s temi spremembami je skoraj tako raznolik kot narava podjetij samih. Večina podjetij uporablja informacijsko tehnologijo za osnovne poslovne funkcije, spet drugi že pri spreminjanju in razvoju svojih poslovnih modelov. Podpora, ki jo ponuja Focus Digital, deluje v vseh treh fazah in ponuja pot do reševanja vprašanj za vse. Ta dobra praksa se lahko prenese v vsako regijo, ne glede na stopnjo samega razvoja.

Digibest 1 Prejšnji prispevek

Norveški nacionalni program digitalnih kompetenc za MSP

Skills Naslednji prispevek

Izobraževanje namenjeno MSP za razvoj inovacij in digitalnih tehnologij