Za samostojno in brezskrbno bivanje starejših v domačem okolju so razvili rešitev E-oskrba. Storitev E-oskrba 24 ur na dan omogoča enostaven klic na pomoč s pritiskom na gumb v primeru padca ali nenadne slabosti ter zagotavlja takojšnjo organizacijo pomoči strokovno usposobljenega asistenčnega centra. Življenje starejših ob vsakodnevnih aktivnostih v zavetju domačega okolja postane na ta način mirnejše in bolj sproščeno, tako za starejše kot njihove svojce.

Druga rešitev, ki jo Telekom Slovenije med drugim predstavlja v Digitalnem središču Slovenije, je E-zdravje. Storitev omogoča preprosto spremljanje pacientovega zdravstvenega stanja na domu in učinkovito izvajanje preventive, obenem pa prihranek časa in zmanjšanje stroškov. Pacienti se s storitvami E-zdravja počutijo varnejše in lažje obvladujejo svojo bolezen.

Storitev E-zdravje je telemedicinska storitev, ki omogoča stalno spremljanje in merjenje vitalnih funkcij ter drugih zdravstvenih parametrov na daljavo. S tem se razbremeni zdravstveno osebje in prihrani nepotrebne pacientove poti v zdravstvene ustanove. Storitev omogoča optimizacijo dela zdravstvenega osebja in tudi zdravljenja. Pacient ima na domu tablico ali mobitel z aplikacijo E-zdravje in merilnike, s katerimi si ob določenih terminih meri vitalne funkcije, npr. sladkor v krvi, krvni tlak … Meritve se prek aplikacije samodejno prenesejo v telemedicinski center. V telemedicinskem centru se samodejno sprožijo alarmi v primeru, ko meritve odstopajo od predvidenih, in s tem opozorijo, da je potrebno takojšnje ukrepanje.

Več o rešitvah, s katerimi se Telekom Slovenije predstavlja v Digitalnem središču Slovenije, najdete TUKAJ.

Prav tako Telekomovi strokovnjaki sodelujejo tudi na tematskih dogodkih v okviru Dnevov eZdravja. S strokovnimi vsebinami s tega področja je na srečanju z naslovom Evropski zdravstveni podatkovni prostor – izzivi in priložnosti sodeloval tudi Peter Pustatičnik, vodja področja za e-zdravje in e-oskrbo v Telekomu Slovenije, ki je skupaj z Dominiko Oroszy iz UKC Ljubljana spregovoril o uvedbi telemedicine v Sloveniji.

DH AI Pathway Companion Lung Cancer 1 Prejšnji prispevek

Siemens Healthineers predstavlja programsko opremo z uporabo umetne inteligence AI-Pathway za novo klinično področje/pot, ki omogoča podporo pri kliničnih odločitvah med zdravljenjem pljučnega raka

21 09 02 DSS ai foto freepik Naslednji prispevek

Umetna inteligenca in tehnologija veriženja blokov vas septembra vabijo v stičišče slovenskega razvoja in gospodarskega napredka