S skupnim proračunom v višini 7,5 milijarde evrov v sedmih letih bo program Digitalna Evropa pomagal pospešiti digitalno preobrazbo evropske družbe in gospodarstva, pri čemer bodo imela koristi zlasti mala in srednje velika podjetja.

Program se izvaja z večletnimi delovnimi programi. Sprememba delovnega programa za obdobje od 2023 do 2024 določa konkretna področja in teme, ki bodo podprte v letu 2024.

Slednje za leto 2024 opredeljujejo naslednji delovni programi:

Glavni delovni program za leto 2024 je vreden skoraj 549 milijonov evrov. Več kot polovica predvidenega zneska bo namenjena zagotavljanju nadaljevanja dejavnosti na področjih, kot so superračunalniki, podatki, umetna inteligenca, oblak, kibernetska varnost in napredna digitalna znanja.

40 odstotkov sredstev za leto 2024 pa bo zagotovilo konkretno podporo za izvajanje večdržavnih projektov (angleško Multi-country projects) programa Program Digitalnega desetletja 2030 (v angleščini), vključno s podporo za evropske konzorcije za digitalno infrastrukturo (angleško European Digital Infrastructure Consortia – EDIC), okrepljenimi prizadevanji na področju umetne inteligence ter dodatnimi ukrepi, povezanimi s ključnimi digitalnimi politikami, kot so virtualni svetovi, oblak in kvantna tehnologija.

Za umetno inteligenco je v delovnem programu 2024 namenjena petina sredstev. To vključuje ukrepe za vzpostavitev ekosistema za velike jezikovne modele v Evropi, zagotavljanje podpore za izvajanje in skladnost z novim Aktom o umetni inteligenci, financiranje platforme Virtualni človeški dvojček (angleško Virtual Human Twin), spodbujanje inovacij na področju umetne inteligence v zdravstvu in nadaljnje financiranje projektov, kot je Destinacija Zemlja (angleško Destination Earth).


AI dobre prakse Prejšnji prispevek

Odprt poziv k oddaji dobrih praks na področju umetne inteligence v Sloveniji

Digitalizacija Naslednji prispevek

Ste izkoristili digitalne vavčerje za začetek digitalizacije poslovanja?