Evropska komisija od leta 2014 spremlja digitalni napredek držav članic s poročili o indeksu digitalnega gospodarstva in družbe DESI (Digital Economy and Society Index).

Digitalizacija in digitalne dobrine so se izkazale za še kako pomembne za naša gospodarstva v času pandemije COVID-19. Omrežja, povezljivost, umetna inteligenca, super računalništvo, digitalne kompetence in spretnosti so nam omogočile, da smo med pandemijo nadaljevali z delom in da smo lahko spremljali širjenje virusa. Prav tako bodo pripomogle k iskanju zdravil in cepiva. Digitalna tehnologija bo imela tudi ključno vlogo v gospodarskem okrevanju.

Slovenija je izboljšala svojo uvrstitev in se po indeksu digitalnega gospodarstva in družbe DESI za leto 2020 zdaj uvršča na 16. mesto med 28 državami članicami EU. Po podatkih pred pandemijo je Slovenija v vseh petih razsežnostih izboljšala svojo oceno, vendar je v razvrstitvi napredovala le v razsežnosti integracije digitalne tehnologije.

V razsežnosti človeškega kapitala se je ocena zvišala s 46,3 na 48,3 in je zdaj blizu povprečne ocene EU, ki znaša 49,3. Prav tako se je zvišala ocena pri uporabi interneta z 49,8 na 51,7, a Slovenija še vedno zaostaja za povprečno oceno EU, ki znaša 58,0.

V razsežnosti povezljivosti pa je Slovenija napredovala z ocene 48,6 na 50,2 in je zdaj tik nad povprečno oceno EU, ki znaša 50,1, nazadovala pa je tudi za več mest v razvrstitvi. Slovenija je izboljšala svojo oceno v integraciji digitalne tehnologije z 39,1 na 40,9 in se zdaj uvršča zelo blizu povprečne ocene EU, ki znaša 41,4.

Znatno je izboljšala oceno v razsežnosti digitalnih javnih storitev s 64,5 na 70,8, s čimer je tik pod povprečno oceno EU, ki znaša 72,0. Slovenija se je pri svoji uvrstitvi v razsežnosti digitalnih javnih storitev dvignila za eno mesto.

Naša država trenutno izvaja strategijo Digitalna Slovenija 2020, sprejeto marca 2016. Strategija zajema vsa področja življenja in razvoja: javne storitve, podjetništvo, gospodinjstva in izobraževanje. Slovenija zdaj pripravlja vsevključujočo strategijo umetne inteligence in posodablja strategijo Digitalna Slovenija. Novembra 2019 je UNESCO odločil, naj Slovenija gosti Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani.

Celotno poročilo si lahko preberete tukaj.


News2 Prejšnji prispevek

OBVESTILO glede vpisa v Katalog strokovnjakov Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije (DIH Slovenije)

Infografika Naslednji prispevek

Vavčerji za digitalizacijo so doslej omogočili 759 uspešno zaključenih projektov malih in srednjih podjetij