Slovenija bo kot prva država na svetu izdala NFT žetone (nezamenljive žetone ali v angleščini non-fungible tokens), ki bodo delovali na Hashnet tehnologiji. Slednja je plod slovenskega znanja in predstavlja osnovo za slovensko blockchain infrastrukturo Si-Chain. Tehnološki park Ljubljana, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in SPIRIT Slovenija, javna agencija, bodo z NFT žetoni opremila tudi predstavitev naše države na EXPO DUBAI 2020. NFT žetoni bodo namreč služili promociji gospodarstva in turističnih destinacij. S tem se bo Slovenija postavlja na zemljevid najnaprednejših digitalnih držav z razumevanjem razvoja tehnologije veriženja blokov, ki je ena izmed tehnologij prihodnosti. Prvo zbirko nezamenljivih žetonov smo izdelali za promocijo slovenskih rešitev s področja gospodarstva.

Kot je ob zaključku Evropskega tedna veriženja blokov poudarila soorganizatorka dogodka Nena Dokuzov z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, lahko »blockchain tehnologije in umetna inteligenca (UI) bistveno prispevata k uresničevanju ciljev Evropskega zelenega dogovora, še posebej na področju energetske učinkovitosti, krožnega gospodarstva in imata pozitiven učinek na zmanjševanje vpliva na podnebne spremembe ter cilje trajnostnega razvoja – SDG 2030«. Blockchain tehnologija je prav tako ustrezno orodje za učinkovito digitalno transformacijo podjetij, ne samo malih in srednje velikih podjetij (MSP), ampak tudi velikih sistemov, ki v sodelovanju z MSP in start-up podjetji lahko bistveno povečajo tako inovacijsko sposobnost, kot sposobnost prilagajanja novim tržnim in gospodarskim zahtevam.

Ob tem velja med zaključki EBCW2021 izpostaviti tudi dialog na ravni politik integracije blockchaina in UI v strateške in programske dokumente na ravni EU, ki ga je treba v prihodnje dodatno okrepiti, prav tako je pomemben dialog z vsemi deležniki pri oblikovanju skupne evropske zakonodaje, tako na področju digitalnih financ kot na drugih področjih, kjer napredne digitalne tehnologije lahko bistveno vplivajo na njihovo učinkovitost. Ob tem Nena Dokuzov dodaja: »Mednarodno povezovanje Evrope z drugimi regijami je pomembno še posebej z vidika vzpostavitve interoperabilnih blockchain infrastruktur in storitev, to pa bo omogočeno tudi skozi vzpostavljanje partnerstev med EU in ostalimi regijami.«

Ključna infrastruktura povezovanja in mednarodnega sodelovanja na področju tehnologij veriženja blokov je že vzpostavljena. Na nacionalni ravni Blockchain DIH povezuje Univerzo v Ljubljani, ljubljansko Fakulteto za računalništvo in informatiko, Tehnološki park Ljubljana in podjetje Hashnet d.o.o., s svojo neprofitno naravnano stremi k vzpostavitvi vzdržnega ekosistema za zaupanja vredno uporabo blockchain tehnologij, interneta stvari, UI in obdelave podatkov. Na mednarodni ravni Blockchain Alliance Europe omogoča medsebojno pomoč in sodelovanje na področju razvoja podjetij, povezovanja v mreže, sodelovanja in skupnega pristopa k zaščiti interesov članic zavezništva. Prav tako si prizadeva ozavestiti pomen tehnologije veriženja blokov med strokovno in laično javnostjo, zato organizira različne dogodke in tečaje usposabljanja. Sodeluje tudi z državnimi organi na področju priprave ustrezne zakonodaje. Prav Blockchain Alliance Europe bo v prihodnje ključni akter v procesu oblikovanja izhodišč, ki Slovenijo in Evropo dolgoročno spreminjajo v globalno blockchain destinacijo.

Lokacija, kjer je dogodek potekal, ni naključno izbrana, saj se Digitalno središče Slovenije nahaja v BTC Cityju Ljubljana, ki je prvo Bitcoin mesto na svetu, z več kot 100 lokacijami, kjer preko plačilne infrastrukture GoCrypto obiskovalci plačujejo s kripto valutami v fizičnem svetu. V okviru EBCW2021 sta se predstavili tudi družbi OriginTrail in Eligma, ki sta nekatere svoje napredne rešitve razvili in testirali prav v živem laboratoriju BTC Cityja Ljubljana, podjetje OriginTrail pa s prikazom uporabe tehnologije veriženja podatkovnih blokov v logistiki za namen sledenja izvora blaga.

Evropski teden veriženja blokov je potekal hibridno; udeleženci so različna srečanja, panele in predavanja obiskali tako v Digitalnem središču Slovenije v ljubljanskem BTC Cityju kot na daljavo. Posnetki predstavitev, panelov in diskusij v okviru tedna veriženja blokov so po posameznih dneh na voljo tudi v video arhivu:

Digitalno središče Slovenije (DSS), katerega program poteka v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU, soustvarjajo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenija, javna agencija, DIH Slovenije in družba BTC. V nadaljevanju se bo program Digitalnega središča osredotočal na kibernetsko varnost in 5G (v oktobru), digitalizacijo (v novembru) ter industrijo 4.0 in robotiko (v decembru). Dodatne informacije in program najdete na spletišču Digitalnega središča Slovenije.

DSS delavnice simbioza Foto Freepik Prejšnji prispevek

Digitalno središče Slovenije v sodelovanju s Simbiozo utrjuje vlogo medgeneracijskega stičišča uporabnikov sodobnih tehnologij

DSS obisk latvijskega predsednika Foto Matjaz Ocko 2 splet Naslednji prispevek

Obisk predsednikov Slovenije in Latvije v Digitalnem središču Slovenije za krepitev sodelovanja na področju umetne inteligence