Kot je izpostavil certificirani etični heker in vodja tehnološkega razvoja pri IPM Smart Community Peter Aleksander Bizjak, sta najpomembnejša koraka pri izbiri varnega wi-fi omrežja, izogibanje odprtim omrežjem oziroma ob uporabi odprtih omrežij hkratna uporaba VPN storitev ter posodobitev opreme. ”Za podjetja pa je na področju kibernetske varnosti najbolj pomembno redno, vsaj vsakoletno izvajanje sistemskih varnostnih pregledov. Na podlagi rezultatov lahko v podjetju popravijo napake in se bolje zavarujejo. Drobne napake lahko odpravimo v dnevu ali dveh, včasih pa je potrebno popolnoma spremeniti infrastrukturo podjetja.”

Bolje bi bilo treba poskrbeti tudi za izobraževanje vseh generacij, saj teh vsebin v šolah praktično ni. Prav zato se organizacije in podjetja, ki delujejo na področju kibernetske varnosti, trudijo doseči več pozornosti javnosti tudi s tekmovanji. Pred dnevi je v Pragi potekalo evropsko tekmovanje iz kibernetske varnosti European Cyber Security Challenge – ECSC 2021, na katerem so bile prvič zastopane slovenske barve. Tekmovalno skupino CyberTeamSi sestavlja 10 dijakov in študentov iz vse Slovenije, starih od 15 do 25 let. Ekipo bo mogoče spoznati jutri, 8. oktobra 2021, ob 17. uri, ko bo v DSS potekala svečana podelitev priznanj sodelujočim na tekmovanju, sledilo pa ji bo tekmovanje Cyber night.

Kot je poudaril trener ekipe, strokovnjak za informacijsko varnost in direktor SSRD Gregor Spagnolo, so tovrstna kibernetska tekmovanja pomembna tudi iz kadrovskega vidika, samega razvoja in zlasti osveščanja o pomenu kibernetske varnosti. ”Ljudje ne poznajo tega področja, saj se s kibernetsko varnostjo večinoma srečajo pri kakšnem izsiljevanju ali pri odtujitvi kakšnih podatkov. Ta tekmovanja so namenjena prav promociji kibernetske varnosti in preverjanju kako dobri smo na tem področju dejansko v praksi. Zavedanja o tem je v Sloveniji izredno malo, saj vlaganje v kibernetsko varnost nima nekega dodatnega prihodka. Vedno se pomena kibernetske varnosti zavedamo, ko se nam nekaj zgodi.”

Ko je potrebna pomoč pri reševanju kibernetskih vdorov ali izsiljevanj, je brez prave podpore prepozno, dodajajo v Zavarovalnici Triglav. ”Na načelni ravni se vsi zavedamo tveganj. Zavarujejo pa se potem na tem področju večinoma le tista podjetja, ki so že bila tarče (poskusa) kibernetskih napadov. Za podjetje zavarovanje kibernetske zaščite v primeru kibernetskega incidenta ne pomeni le finančne zaščite. Ob kibernetskem incidentu namreč podjetje ni prepuščeno samo sebi, pač pa s klicem na asistenčno številko takoj steče reševanje primera z usposobljeno ekipo strokovnjakov,” je prednosti tovrstnega zavarovanja povzel Peter Filip Jakopič, direktor premoženjskih zavarovanj pri Zavarovalnici Triglav.

Kibernetska varnost je izjemno pomembna tematika tudi za partnerje Digitalnega središča Slovenije: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), SPIRIT Slovenija, javno agencijo, Digitalno inovacijsko stičišče (DIH) Slovenije in družbo BTC.

MGRT z mislijo na večanje stopnje kibernetske varnosti zlasti med podjetji sofinancira različne spodbude za krepitev področja kibernetske varnosti; trenutno, denimo, je v okviru sofinanciranja odprt javni poziv Slovenskega podjetniškega sklada Vavčer za kibernetsko varnost.

SPIRIT Slovenija s ciljem internacionalizacije poslovanja slovenskih podjetij organizira več poslovnih forumov in gospodarskih delegacij. Avstrijsko slovenski poslovni forum, ki bo popoldne potekal v Digitalnem središču je namenjen prav povezovanju slovenskih in avstrijskih podjetij na področju kibernetske varnosti, sledil bo še slovensko-slovaški forum na to temo.

DIH Slovenije se osredotoča na ozaveščanje tako malih in srednje velikih podjetij o kibernetskih (ne)varnostih, ki so del večanja stopnje digitalizacije družbe in gospodarstva. Prav v ta namen so v sodelovanju z različnimi strokovnjaki pripravili brošuro Kibernetska varnost – Vodnik za prve korake k varnejšemu poslovanju, ki ste jo dobili ob prihodu.

V družbi BTC se zavedajo, da tehnologija v poslovanje poleg priložnosti prinaša tudi tveganja. To se na eni strani odraža na področju zagotavljanja varnosti v digitalnem okolju, na drugi strani pa se družba kot testno območje za razvoj in testiranje novih tehnoloških rešitev aktivno vključuje tudi v različne razvojne projekte, katerih cilj je krepitev kibernetske varnosti nasploh.

Vstop v Digitalno središče Slovenije je prost, prav tako so vsi dogodki brezplačni.

Premium sponzor meseca oktobra je Zavarovalnica Triglav.

1 e1633096958170 Prejšnji prispevek

Medgeneracijsko sodelovanje ob mednarodnem dnevu starejših krepi njihove digitalne kompetence

DSS 0008 foto Matjaz Ocko Naslednji prispevek

Slovensko-avstrijski poslovni forum: konkretne rešitve za krepitev poslovnih povezav