Vsakih 11 sekund se v svetu zgodi napad z izsiljevalsko programsko opremo, ki so po poročanju Cybercrime Magazine svetovno gospodarstvo v letu 2021 stali približno 20 milijard. Take in podobne številke opozarjajo na nujnost ozaveščanja o kibernetski varnosti in izobraževanja t. i. etičnih hekerjev.

Na tem področju deluje tudi ena vidnejših svetovnih organizacij Hack The Box (krajše HTB), ki je z 1,2 milijona člani največja skupnost navdušencev nad hekerskimi izzivi na svetu. Njeno poslanstvo je neprestano izboljševanje kompetenc strokovnjakov za kibernetsko varnost. To počnejo z igrifikacijo praktičnih izzivov, ki jih za nadobudne in izkušene hekerje vsak teden objavijo na svoji platformi.

V podjetju Telprom d.o.o. so se odločili, da tudi na naš konec Evrope pripeljejo srečanja te velike skupnosti in na ta način tudi slovenskim etičnim hekerjem omogočijo zanimivo učenje, izmejavo izkušenj in mreženje. Vsak mesec bodo organizirali HTB spletno druženje, približno trikrat letno pa se bodo dobili tudi v živo.

Prvo HTB srečanje bo potekalo 16. decembra 2022, ob 16:00, v prostorih podjetja Telprom d.o.o. v Ljubljani. Zbrani hekerski navdušenci bodo v približno štirih urah rešili enostavne (3x easy box) izzive - najprej samostojno ali v manjši skupini, potem skupaj z etičnim hekerjem Davidom Kavčnikom, ki bo dodal še praktične primere in odgovoril na morebitna vprašanja.

Na dogodek se je treba prijaviti prek platforme Meetup. Vabljeni vsi, ki si želite pridobiti ali izboljšati veščine hekanja.

Za več informacij vabljeni k ogledu opisa dogodka na platformi Meetup (Hack The Box Meetup: Ljubljana, SI).

Vavcer digitalne kompetence Prejšnji prispevek

Vavčer za dvig digitalnih kompetenc znova na voljo

Trajnostna digitalizacija Naslednji prispevek

Zakaj je trajnostna digitalizacija pomembna za našo prihodnost?