V soboto, 5. oktobra, se bo začel letošnji, tokrat že 7. Teden programiranja, poznan kot Code Week. V sklopu projekta bo tudi Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (DIHS) skupaj z nacionalno mrežo FabLab Slovenija in podporo podjetja Google izvedlo nacionalne brezplačne aktivnosti programiranja za mlade. Med njimi so tudi delavnice z mladimi v romski skupnosti v Prekmurju.

Programiranje za vse

V DIHS vsem zainteresiranim mladim nudijo pester nabor delavnic – Lego roboti, Chat aplikacije, HTML in CSS programiranje, Java, Programiranje maline itd. Seznam vseh aktivnosti in lokacije izvedbe so na voljo na https://dihslovenia.si/codeweek. »Letošnje delavnice namenjamo vsem osnovno- in srednješolcem po Sloveniji z željo, da lahko programiranje brezplačno preizkusijo prav vsi – in zato smo še posebej veseli velike angažiranosti v manjših lokalnih okoljih, ki smo jih povezali s FabLabi«, pravi Tjaša Sobočan, vodja projektov v Zavodu DIHS. Pilotno bodo izvedli delavnico z mladimi v romski skupnosti v Prekmurju, ki bo potekala 10. oktobra v romskem naselju Kamenci. Na njej bodo mladi spoznavali osnove programiranja. Poleg delavnic pripravljajo tudi športno-digitalno aktivnost, in sicer Programerski lov na zaklad (»Coding Treasure Hunt«), kjer bodo mladi s pomočjo pametnih telefonov iskali »zaklad« izven šolskih klopi. Lov na zaklad bo potekal v treh slovenskih mestih: Nova Gorica (Šolski center Nova Gorica), Domžale (OŠ Dragomelj, Zavod 404) in Cirkulane-Zavrč (OŠ Cirkulane-Zavrč).

Že 7. Teden programiranja

Letošnji Teden programiranja se bo začel z otvoritvijo v Poligonu – kreativnem centru v Ljubljani, kjer bodo pobudniki iniciative Code Week Slovenija s partnerji izvedli več brezplačnih delavnic programiranja, elektronike, digitalne umetnosti in odgovorne rabe tehnologije. Poleg osnov programiranja se bodo mladi in njihovi starši spoprijeli z izdelovanjem iger, umetniških animacij ali se udeležili delavnic o spletnem nasilju in odgovorni rabi tehnologije. Po otvoritvi bodo izobraževalni dogodki vse do 20. oktobra potekali po vsej Sloveniji. Med njimi bosta prvič tudi praznik programiranja v Novi Gorici in digitalne veščine za romske otroke v Prekmurju.

Dvig digitalne pismenosti

Europe Code Week sicer že od leta 2013 združuje prostovoljce, ki si z organizacijo večinoma brezplačnih dejavnosti prizadevajo za dvig digitalne pismenosti. Gibanje je preseglo meje Evropske unije, saj so se mu doslej priključili že v več kot 70 državah na različnih koncih sveta. Na delavnicah programiranjem in drugih digitalnih veščin je doslej sodelovalo 5,6 milijona udeležencev in od tega samo lani 2,7 milijona. Leto 2018 je bilo za Code Week rekordno tudi v Sloveniji, kjer se je dejavnosti po vsej državi udeležilo več kot 20.000 ljudi, večinoma osnovnošolcev. Brezplačno izvedbo letošnjih aktivnosti omogoča več pokroviteljev, med katerimi so tudi pobuda Meet & Code, TehSoup Slovenija, TechSoup Europe, Haus des Stiftens ter podjetji SAP in Google.

DIH Novica Placeholder Prejšnji prispevek

Silicijeva dolina v Vatikanu o digitalizaciji – konferenca »The Common Good in the Digital Age«

DIH Novica Placeholder Naslednji prispevek

Vabilo na delavnice: Kako do nepovratnih sredstev za digitalizacijo vašega podjetja