Osrednji gospodarski projekt v času predsedovanja Slovenije Svetu EU Digitalno središče Slovenije – Tehnologija za ljudi bo v decembru namenjen industriji 4.0 in robotiki, pri čemer se partnerjem projekta Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenija, javni agenciji, Digitalnemu inovacijskemu stičišču Slovenije in družbi BTC, kot programska partnerja priključujeta Institut Jožef Stefan in TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije.

Vsebinsko izjemno bogat program v decembru sicer nastaja pod okriljem SRIP Tovarne prihodnosti, kot koordinatorja pa vsebino usklajujeta Simona Knežević Vernon iz TECOS Razvojnega centra orodjarstva Slovenije in doc. dr. Igor Kovač z Instituta Jožef Stefan, ki je povzel prihajajoče dogajanje: ”Zvrstilo se bo več kot 30 dogodkov, v katere bodo premišljeno vključeni številni prikazi rešitev, ki različnim organizacijam lajšajo proizvodnjo in poslovanje. Prav tako bodo predstavljene tehnologije vodenja, eksperimenti z roboti in sposobnosti sodelovanja robotov z ljudmi, materiali, ki jih ali jih še bomo uporabljali pri prehodu v zeleno, brezogljično družbo.”

Poleg tematik preteklih mesecev (julij – Pametna mesta in skupnosti; avgust – Trajnostna družba in gospodarstvo; september – Umetna inteligenca; oktober – 5G in kibernetska varnost; november – Digitalizacija), ki so pomembne za prihodnji razvoj Slovenije, sta strateškega pomena tudi Industrija 4.0 in robotika. ”S partnerji smo oblikovali program, ki se dotika ključnih vsebin, pomembnih za nadaljnji razvoj industrije 4.0 in robotike pri nas, da izpostavimo ključne dosežke na obeh področjih, hkrati pa smo aktivnosti zasnovali tako, da tematiki približamo ne le podjetjem, ki jim tako industrija 4.0 kot robotika prinašata neposredne koristi, ampak o njih ozavestimo tudi širšo javnost,” je pojasnila Simona Knežević Vernon iz TECOS Razvojnega centra orodjarstva Slovenije.

Z edinstvenimi in tudi zabavnimi prikazi robotov se v decembrsko dogajanje vključuje eno najprepoznavnejših mednarodnih podjetij s področja robotike, podjetje Yaskawa, ki je v Digitalno središče Slovenije na ogled pripeljalo prave robote, vsem obiskovalcem Digitalnega središča Slovenije pa bo omogočilo tudi prav posebno igro pikada z robotom.Direktor podjetja Yaskawa Slovenia dr. Hubert Kosler je dejal, da so v Yaskawi ponosni, da v času predsedovanja Slovenije Svetu EU sodelujejo v Digitalnem središču Slovenije, s čimer želijo širši javnosti približati robotiko. ”Še posebej pa želimo vzbuditi zanimanje mladih za tehnične poklice, saj nam današnji siloviti razvoj tehnologij, digitalizacije in robotizacije narekuje razvoj novih delovnih mest z novimi kompetencami. Nastala bo ogromna potreba po kadrih z dobrimi tehničnimi in IT znanji. Že danes se jasno kaže po treba po teh specializiranih kadrih,” je še izpostavil dr. Kosler.

Yaskawini inženirji bodo s svojimi predstavitvami sodelovali na petih dogodkih, štirje dnevi pa so predvideni za virtualne obiske obeh tovarn – Yaskawino proizvodnjo v Ribnici, ki je sistemski dobavitelj robotike in avtomatizacije različnih tehnoloških procesov v industriji ter novo tovarno robotov Yaskawa Europe Robotics v Kočevju. Predstavili bodo delo visoko usposobljenih inženirjev, ki projektirajo sisitemske in specialne aplikacije z roboti Motoman.

Tudi v decembru bodo v Digitalnem središču Slovenije gostili številne ugledne in mednarodno priznane domače in tuje govorce, med drugim se obeta tudi obisk avstrijske delegacije. V okviru gospodarskih delegacij in poslovnih forumov so organizirani B2B sestanki oz. neformalno mreženje med udeleženci, SPIRIT Slovenija, javna agencija, pa ob tem zagotavlja dostopnost teh druženj za podjetja, saj je udeležba na poslovnih forumih brezplačna. Enako velja tudi za vse ostalo dogajanje in aktivnosti, ki se bodo v decembru odvijale v Digitalnem središču Slovenije. Prav tako bodo decembra pod okriljem Centra za prenos tehnologij in inovacij na Institutu Jožef Stefan omogočeni virtualni B2B sestanki.

Decembrsko dogajanje je namenjeno tako strokovni kot splošni javnosti. Poleg delavnic za otroke robotike in zabavnega programiranja, ki bodo potekale ob sobotah, bo del dogajanja namenjen srednješolcem, študentom in mladim raziskovalcem, prav tako pa bogato dogajanje v Digitalno središče Slovenije vabi tudi mlade podjetnike in organizacije oz. njihove predstavnike iz Slovenije in Evrope. Celotno dogajanje bo tudi v decembru hibridno – v Digitalnem središču Slovenije v ljubljanskem BTC-ju in na daljavo. Celoten program meseca decembra si lahko ogledate TUKAJ.

Premium sponzor meseca decembra je Yaskawa Slovenia, pokrovitelja programa sta družba BTC in Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije.

Pristop evinjeta press 01122021 008 1536x1025 Prejšnji prispevek

E-vinjeta je zaživela v Digitalnem središču Slovenije

Vavcer pic Naslednji prispevek

Pri vavčerjih za kibernetsko varnost in digitalno strategijo bo odslej pod drobnogledom tudi gospodarna poraba javnih sredstev