18. januar 11:00 - 15:00

Demistifikacija (ne)varnosti uporabnika na spletu

18. januar 2024

11:00 - 15:00

MS Teams

O dogodku in prijave

Prijavi se na dogodek

Ker vedno več časa preživimo na spletu, se pogosto srečujemo z različnimi varnostnimi grožnjami. Poleg varnosti na spletu ogrožamo tudi svojo zasebnost, na kar pogosto ne pomislimo. V prvem letošnjem demistifikacijskem seminarju se bomo zato osredotočili na koncepte in tehnologije, ki ogrožajo in varujejo uporabnike na spletu in za katere je pomembno, da jih uporabniki prepoznajo, uporabljajo ali razumejo njihovo korist.

V okviru seminarja bomo obravnavali različne vidike kibernetske varnosti. Da bi bili uporabniki sposobni prepoznati različne kibernetske napade, bomo del seminarja namenili prav tem. Ti bodo vključevali krajo identitete, različne oblike prevar (npr. phishing), škodljive programske opreme (npr. izsiljevalsko programje (ang. ransomware)) in podobno. Predstavljene bodo tudi tehnologije, ki lahko pripomorejo pri zagotavljanju zasebnosti (npr. TOR ali VPN). Pogledali si bomo, zakaj so gesla ranljiva in kaj so pogoji, da lahko za neko geslo rečemo, da je varno. Predstavili bomo upravljavce gesel in zakaj so ti dobri za splošno varnost naših računov. Predstavili bomo naprednejše metode overjanja in varovanja dostopa do naših računov, kot je dvo-faktorsko overjanje ter FIDO2 oz. Passkey, ki ima potencial, da bo v prihodnjih letih v veliki meri nadomestil trenutne oblike varovanja spletnih računov. Predstavili bomo tudi nekaj izkušenj večjih organizacij pri prehodu na uporabo FIDO2.

Seminar bosta izvedla doc. dr. Lili Nemec Zlatolas in dr. Marko Kompara iz Laboratorija za podatkovne tehnologije na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Registracija na seminar

Z registracijo na dogodek soglašate, da ste seznanjeni z dejstvom, da se storitev izvaja v okviru projekta EDIH DIGI-SI, ki je sofinanciran s strani Evropske unije in Ministrstva za digitalno preobrazbo. Pri tem se zavedate, da je storitev plačljiva in po ceniku DIGI-SI stane:

  • za mikro podjetja: 0,00 € + DDV
  • za mala podjetja: 50,00 € + DDV
  • za srednje velika podjetja: 100,00 € + DDV
  • za javno upravo: 0,00 € + DDV
  • za velika podjetja: 330 € + DDV

Postopek registracije:

  1. izberite seminar, ki se ga želite udeležiti;
  2. izberite tip vaše organizacije;
  3. izberite gumb “Dodaj v košarico” in nadaljujte nakup s klikom gumba “Prikaži košarico”.

Za nakup katerekoli storitve morate biti prijavljeni. V primeru, da še niste registrirani član EDIH DIGI-SI ekosistema, lahko to storite tukaj.

Povezavo na spletni seminar bomo vsem prijavljenim poslali pred njegovo izvedbo.

EU Funding agrifood 19 12 23 Prejšnji prispevek

DIGI-SI EU AGRIFOOD Finančna klinika V

Dan najboljse prakse 2024 Naslednji prispevek

Dan najboljše prakse – Medpanožna aplikativnost v središču tehnoloških priložnosti