29. november 11:00 - 15:00

Demistifikacija tehnologij kibernetske varnosti

29. november 2023

11:00 - 15:00

MS Teams

O dogodku in prijave

Prijavi se na dogodek

Razvoj informacijskih tehnologij in interneta pomenita vedno večjo količino podatkov in digitalnih storitev, kar za seboj potegne izzive kibernetske varnosti. Zagotavljanje kibernetske varnosti vključuje tehnične in netehnične vidike. V okviru seminarja se bomo osredotočali na koncepte in tehnologije kibernetske varnosti, ki so pogosto napačno ali nepopolno razumljeni oz. sploh niso poznani.

Seminar bo potekal v sredo, 29. novembra 2023, ob 11.uri v spletni obliki.

V okviru seminarja bodo predstavljeni različni vidiki kibernetske varnosti. Tako bodo predstavljene osnove kriptografije, s čimer želimo razbliniti misterij okoli tehnologij, ki so osnova številnim varnostnim mehanizmom. Uporaba kriptografije se navezuje tudi na digitalna potrdila in infrastrukturo javnih ključev. Razjasnili bomo pojme kot so elektronski podpis, digitalno potrdilo, SIGEN-CA, eOsebna, ipd. ter možnosti uporabe v praksi. Pomemben vidik varovanja informacijskih sistemov predstavlja tudi varovanje komunikacijske povezave, za kar lahko uporabljamo tehnologiji kot sta HTTPS in VPN, kjer bomo naslovili napačne predstave, povezane z omenjenima pojmoma. S predstavitvijo novih možnosti uporabe biometrije, FIDO 2 oz. PassKey bomo naslovili vidik overjanja uporabnikov. Dotaknili se bomo tudi prihodnosti kibernetske varnosti v dobi kvantnih računalnikov ter zaključili seminar s celovitim pristopom k informacijski varnosti, sistemom za upravljanje informacijske varnosti.

Seminar bosta izvedla izr. prof. dr. Marko Hölbl in dr. Marko Kompara iz Laboratorija za podatkovne tehnologije na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru.

Registracija na seminar

Z registracijo na dogodek soglašate, da ste seznanjeni z dejstvom, da se storitev izvaja v okviru projekta EDIH DIGI-SI, ki je sofinanciran s strani Evropske unije in Ministrstva za digitalno preobrazbo. Pri tem se zavedate, da je storitev plačljiva in po ceniku DIGI-SI stane:

  • za mikro podjetja: 0,00 € + DDV
  • za mala podjetja: 50,00 € + DDV
  • za srednje velika podjetja: 100,00 € + DDV
  • za javno upravo: 0,00 € + DDV
  • za velika podjetja: 330 € + DDV

Postopek registracije:

  1. izberite seminar, ki se ga želite udeležiti;
  2. izberite tip vaše organizacije;
  3. izberite gumb “Dodaj v košarico” in nadaljujte nakup s klikom gumba “Prikaži košarico”.

Za nakup katerekoli storitve morate biti prijavljeni. V primeru da še niste registrirani član EDIH DIGI-SI ekosistema, lahko to storite tukaj.

Povezavo na spletni seminar bomo vsem prijavljenim poslali pred njegovo izvedbo.


Prijava na dogodek

Povezani v prihodnost Prejšnji prispevek

Poslovna konferenca & izbor podravsko podjetje leta 2022

Uvajanje tehnologije Naslednji prispevek

Uvod v digitalno preobrazbo s praktičnimi primeri