07. junij 16:00 - 17:30

Dekleta & IKT

07.06.2022

16:00 - 17:30

Zoom

DIH Slovenije, DigiKoalice, Digitálna Koalícia

info@dihslovenia.si

O dogodku in prijave

Prijavi se na dogodek

Vabimo vas na edinstven webinar, po katerem boste ugotovili, da je vaša prihodnost v IKT. :)

Prisluhnite zgodbam o uspehih žensk na področju IKT iz Slovenije, Češke in Slovaške in si dovolite, da vas navdihnejo!

Kdaj? Webinar bo 7. junija 2022 ob 16. uri (približno 90 minut)
Kje? Zoom platforma

Brezplačna registracija


Naj vas nadušijo ...

SLOVENIJA


Aida Kamišalić Latifić – Inženirka leta 2019: ''Znanja ti ne more vzeti nihče.''

Aida Kamišalić Latifić je raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Doktorica računalništva in informatike je v želji po razbitju stereotipov o moških poklicih tudi članica iniciative Dame za informatiko. Danes se kot članica laboratorija za podatkovne tehnologije ukvarja predvsem s podatki. Pri izbiri poklica je sicer imela jasno vodilo: »Zavedala sem se, da z novimi tehnologijami in inženirskim poklicem lahko vplivam na življenja ljudi in razvoj družbe.«

Aida s seboj nosi zanimivo življenjsko zgodbo. V Slovenijo je namreč prišla kot begunka med vojno, ko se je zavedala: »Lahko ti vzamejo vse, razen znanja. Zato verjamem, da je znanje pot do uspeha.« Pravi, da je lahko dober zgled ne le dekletom, pač pa tudi tistim, ki ne prihajajo iz priviligiranega okolja, in jih spodbuja: »S trdim delom in vztrajnostjo vsak lahko postane inženir.«


Tanja Bivic Plankar – predsednica združenja Blockchain Alliance Europe

Tanja Bivic Plankar ima 12 let izkušenj na področju televizijskega oddajanja, javnega nastopanja in komunikacij. Zdaj je aktivna članica regionalne skupnosti blockchain, sodelovala je v številnih medijskih kampanjah, povezanih z blockchainom, in je vključena v več projektov na področju tehnologije blockchain. Od marca 2018 je tudi predsednica združenja Blockchain Alliance Europe. Blockchain Alliance Europe je neprofitna organizacija, ki povezuje podjetja in pravne osebe, ki uporabljajo ali izvajajo tehnologije veriženja blokov ali so del ekosistema veriženja blokov.


ČEŠKA


Eva Pavlíková - Česko.digital

Eva je soustanoviteljica in direktorica Česko.Digital, skupnosti strokovnih prostovoljcev, ki je od ustanovitve leta 2019 izvedla na desetine tehničnih projektov. Zadnjih 20 let je delala kot vodja projektov v telekomunikacijah in maloprodaji. Kot vizionarka in strateginja želi v vse svoje projekte vključiti sodelovanje in inovativnost, da bi pomagala pri spodbujanju sprememb, poleg doseganja svojih ciljev. Trenutno Eva aktivno vodi digitalne vladne projekte. Je tudi mama dveh ljubkih fantov, ki rada posluša klasično glasbo in se ukvarja z jogo.

Eva Nečasová - AI for Children

Je aktivna ustvarjalka, ki se osredotoča na različna področja od oblikovanja svetlobnih predmetov ali nakita do razvoja video iger, stripov s črkami, ilustracij, fotografije in definiranja vizualne identitete blagovne znamke.

Njena strast je povezovanje tekstilne obrti s tehnologijami v interaktivnih instalacijah. Pred kratkim je ustanovila pobudo AI za otroke, katere cilj je podpirati uporabo umetne inteligence pri poučevanju. Redno dela z otroki v osnovni šoli – njeno področje je tehnologija.

SLOVAŠKA


Zuzana Molčanová - Microsoft - vodja izobraževanj za industrijo

Zuzana je diplomirala iz fizike in računalništva na FMFI UK v Bratislavi. Na zasebni osnovni šoli je tri leta poučevala fiziko in računalništvo, vodila pa je tudi informatiko. Na šoli ji je uspešno uspelo implementirati sisteme, kot sta Office 365 ali elektronski razrednik in spletni dijaški učbenik, kar ji je tudi uspelo. Dela kot vodja izobraževalnega oddelka za osnovne in srednje šole pri Microsoftu za Slovaško. Namenjen je šolam, učiteljem in študentom v okviru iniciative Izobražujmo za prihodnost. Za učitelje organizira konference, delavnice in spletne seminarje, kjer jim tudi pokaže možnosti uporabe Microsoftovih tehnologij pri poučevanju. V igri Minecraft vidi potencial za izobraževalne namene in zato je postala ena od štirih certificiranih trenerjev igre Minecraft: Education Edition na Slovaškem. Vesel je, da lahko deli svoje veščine in izkušnje, s čimer spodbuja naše učitelje in študente naprej, da vidijo potencial za učinkovitejše delo v tehnologiji. Meni, da mora biti izobraževanje na voljo vsakomur, kjerkoli in kadarkoli.

Lenka Hlinková - Ženski algoritem

Lenka Hlinková motivira predvsem dekleta in ženske za delo s tehnologijo. Je avtorica prve slovaške motivacijske in izobraževalne knjige Ženski algoritem. Po 12 letih dela v tehniki na Slovaškem in v Angliji je ustanovila podjetje Algoritmus, leto pozneje civilno združenje, poimenovano po knjigi, v katerem s svojo ekipo pomaga predvsem dekletom in ženskam, da pridobijo svoje mesto na področju tehnike in managementa. Je Googlova certificirana trenerka, nudi korporativno svetovanje kot svetovalka za raznolikost in vključevanje, startup coachinja v podjetniškem pospeševalniku Technicom in zunanja strokovnjakinja za raznolikost spolov na slovaškem ministrstvu za delo, socialne zadeve in družino.


Potek webinarja:

Po uvodni besedi govornikov se boste preselili v sobe za sestanke, kjer se boste lahko z izbranimi sogovornicami pogovorili in jim zastavili tudi kakšno vprašanje. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Dogodek je del praznovanja mednarodnega dneva žensk in deklet v IKT, ki ga podpirajo Slovenska digitalna koalicija, Češka nacionalna koalicija za digitalna znanja in delovna mesta (DigiKoalice), Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (DIH Slovenije) in Digitálna Koalícia - Nacionalna digitalna koalicija Republike Slovaške.

Brezplačna registracija


Organizatorji so del platforme Digital Skills and Jobs, webinar poteka v okviru praznovanja 1. obletnice platforme. Več informacij o celotnem praznovanju je na voljo TUKAJ.

Okoljski dan Prejšnji prispevek

Okoljski dan gospodarstva

Digitalni zajtrk Naslednji prispevek

7. Digitalni zajtrk z razlogom